Усмихвайте се повече и ще бъдете по-здрави!

Усмихвайте се повече и ще бъдете по-здрави!
Снимка: Thinkstock

Че усмихнатите хора са по-привлекателни и чаровни от намусените, се е знаело винаги и от всички. Сега обаче се оказва, че тези, които не свалят усмивката от лицата си са по-здрави и спокойни.

Това вече е доказано научно от американски учени.

Те откриха, че усмивката намалява нивата на стреса и понижава сърдечния ритъм, докато човек извършва трудни задачи. Учените изследвали последиците от различните видове усмивки в трудни ситуации.

Авторите на изследването Тара Крафт и Дара Пресман разделили усмивките на две категории - стандартни усмивки, които използват мускулите около устата, и искрени усмивки, които ангажират мускулите около устата и очите.

Те изследвали 169 души от университета Мидуестърн и ги разделили в три групи, като всяка група била тренирана да прави различен израз на лицето. Те били инструктирани да държат пръчици за китайска храна в устата си по начин, че да ангажират лицевите си мускули, използвани за създаването на неутрално изражение на лицето, стандартна усмивка или искрена усмивка.

Пръчиците били от съществено значение за усмивката, защото карали хората да се смеят, без да осъзнават, че го правят - само половината от членовете на групата били инструктирани да се усмихват. След това участниците били помолени да извършват дейности, които без тяхно знание били замислени като стресиращи.

Докато вършели двете стресиращи задачи, участниците държави пръчиците в устата си, както били обучени и изследователите измерили сърдечния им пулс и нивата им на стрес. В сравнение с хората с неутрално изражение на лицето, участниците, които били инструктирани да се усмихват, имали по-ниски нива на сърдечен пулс след възстановяването от стресовата дейност.

Според д-р Пресман откритието показва, че усмивката по време на кратка стресова ситуация може да помогне за намаляване на интензивността на стресовата реакция на тялото, независимо дали човекът в действителност е щастлив.

Така че нека започнем сряда с широки усмивки по лицата си!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти