Учени установиха колко дълго може да продължи имунитетът срещу коронавирус след боледуване

антитела
Снимка: iStock

Шведски учени представят обнадеждаваща картина за защитата от антитела, научихме от Darik News.

Според резултати от изследвания, цитирани от Шведската национална агенция ТТ, имунитетът срещу коронавирусната инфекция се съхранява минимум девет месеца след болестта и поражда извънредно ниска вероятност от повторно заразяване и заразяване на околните.

Медиците от Каролинския институт и от клиниката Дадерюд са провели изследвания с 370 участници, които били на първа линия и в близък контакт с инфекцията. При 96% от тях наличието на антитела след изкарване на заболяването сe запазвало през следващите 9 месеца. След това две трети от споменатите лица изработвали клетъчен имунитет.

Сред 340 души с антитела рецидив на вируса бил наблюдаван при по-малко от 1% от тях.

Всички участници в продължение на 2,5 месеца преминавали всеки ден през изследване за наличие на коронавируса. „Антителата и клетъчният имунитет се явяват косвен показател за имунитета, докато проведените едновременно PCR тестове са прекият показател“, поясни една от авторките на изследването д-р Шарлот Толин.

По нейните думи при повторно заболяване появилият се имунитет може да приглуши симптоматиката или тя въобще да не се прояви.

Докато досега се смяташе, че в такъв случай човек може да бъде носител на инфекцията, предавайки я на околните, се оказва, че нещата не стоят така. Главният извод от изследването е, че рискът от повторно заразяване е незначителен, а изкаралите го не могат да пренасят заразата върху околните.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти