Учени разкриха: оздравелите от COVID-19 могат да развият и други проблеми

маска коронавирус
Снимка: iStock

Мащабно изследване установи, че 20 процента от заразените с новия коронавирус получават и диагноза за психично заболяване до 90 дена, съобщиха от Dariknews.bg

Тревожност, депресия и безсъние са най-разпространени сред оздравелите от COVID-19, развили психични проблеми. Специалисти от Оксфордския университет установиха също завишен риск от деменция.

Лекари и учени по целия свят трябва спешно да изследват причините за психичните заболявания след COVID-19 и да определят нови лечения, каза проф. Пол Харис от Оксфордския университет. Той се опасява, че резултатите от изследването им вероятно ще бъдат подценени.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

Изследването, публикувано в сп. "Лансет Психиатрия", анализира електронните здравни картони на 69 милиона души в САЩ, сред които има 62 000 заболели от COVID-19. Резултатите вероятно са валидни за хората, засегнати от Ковид-19 по цял свят, отбелязват специалистите.

През трите месеца след положителния резултат за новия коронавирус, един от петима оздравели е получил за първи път диагноза тревожност, депресия или безсъние. Това е два пъти повече, отколкото други групи пациенти през същия период.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

Изследването установи също, че хората с вече съществуващо психично заболяване са 65 процента по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 в сравнение с психично здравите. Това е поредното доказателство, че COVID-19 засяга мозъка и съзнанието, заявиха специалисти, които не са участвали в изследването.

Вероятно това се дължи на комбинация от стресиращи фактори и на физическия ефект от болестта. COVID-19 засяга и централната нервна система и и затова може да засили последващи разстройства.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти