Убедителни здравословни причини да увеличим консумацията на кафе

Убедителни здравословни причини да увеличим консумацията на кафе
Снимка: Weheartit

Нека си поговорим за кафе, но не само, защото е прекрасен начин да заредим батериите си от сутринта, а защото има неща, които не знаем. 

Кафето не е просто удоволствие. В нормални граници е определено полезно, но никога не сме знаели май за какво... досега. 

Нека видим кои са днешните ни 10 убедителни здравословни причини, за да пием кафе всяка сутрин. 

Предпазва от диабет тип 2

Скорошно проучване на Калифорнийския университет в Лос Анжелис (UCLA) установи, че консумацията на шест чаши кафе на ден може да намали с една трета риска от получаване на диабет тип 2. Това е голяма доза кафе (над препоръчителната дневна максимална доза от 400 мг кофеин – тези луди учени!), но ежедневната употреба на всякакво количество от напитката понижава вероятността от развитие на болестта.

Предпазва от неврологични заболявания като Паркинсон

Изследване, публикувано в Неврология (официалното издание на Американската академия по неврология), прави връзка между редовната консумация на кафе – най-малко една чаша на ден – и намаления риск от развитие на Паркинсон.

Има потенциален профилактичен ефект срещу болестта на Алцхаймер

Изследванията показват, че кафето увеличава възбудимостта на невроните в мозъка, което подобрява когнитивната функция и намалява вероятността да развиете деменция.

Намалява склонността към депресивно и суицидно поведение

През 2013 г. изследователите разглеждат проучвания, обхващащи повече от 200 000 души за период от над 14 години, и установяват, че хората, които консумират две до четири чаши кафе на ден, са с 50% по-малка вероятност да се самоубият в сравнение с тези, които пият безкофеиново или по-малко количество кафе.

Намалява смъртността

Когато учените събират данни относно навиците за консумация на кафе на 130 000 мъже и жени и ги проследяват в продължение на над 20 години, те установяват, че хората, консумиращи две до пет чаши кафе на ден, имат малко по-ниска смъртност, независимо от причините за нея.

Повишава метаболизма ви с 3 до 11%

… което помага да изгаряте мазнините по-ефективно.

Може да бъде полезно за вашето кръвно налягане

След анализиране на 36 различни проучвания с 1 270 000 участници, изследователите заключили, че хората, които пият кафе в умерено количество (дефинирано като три до пет чаши дневно), всъщност са намалили риска си от развитие на сърдечно заболяване или инсулт.

Подобрява спортните ви постижения

Кафето намалява мазнините в тялото, освобождавайки мастни киселини в кръвта, които след това то използва като гориво.

Предпазва черния ви дроб

Изследователите от Световния фонд за изследване на рака открили, че пиенето на две или повече кафета дневно намалява риска от развитие на рак на черния дроб с 40%.

Резултатите показват, че ако пиете три чаши на ден, рисковете са намалени с повече от 50%. Кафето взима и сериозно участие в борбата с влиянието на алкохола върху черния дроб. Консумирането на две или повече чаши кафе на ден може да намали риска от смърт от цироза на черния дроб с 66%.

Кафето се свързва и с намаляване на вероятността от развитие на рак на гърдата или на простатата

Накрая можем да добавим, че всички ползи от пиенето на кафе са най-добре изразени, когато кафето е прясно, а това може да се гарантира единствено при изпичането на малки порции и консумирането му в кратки срокове след това.

Важно е да пием хубаво кафе с установен произход и да го взимаме от специализирани магазини, които да доказват качествата му. 

Винаги е много по-приятно, когато мястото, от което си купуваме кафето е добре заредено и с информиран персонал. 

Ние залагаме винаги на тези магазини, защото знаем, че ще получим най-доброто от най-хубавото. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти