Кой сапун е по-удачният избор – твърдият или течният

Твърд или течен сапун? Това е въпросът
Снимка: netinfo

Пазарът е осеян с планини от козметични продукти, но дали сме се замисляли по този на пръв поглед прост въпрос, касаещ дилемата кой сапун е за предпочитане - този в твърдо или онзи в течно състояние? За да внесе малко просветление по темата вестник "Ню Йорк Таймс" (New York Times) е финансирал изследване за безопасността на твърдия сапун и сравнението му с течния, който става все по-популярен сред днешните потребители.

В проучването десетки твърди сапуни били покрити с болестотворните бактерии E.coli и P.aeruginosa в концентрация 70 пъти по-висока, отколкото те присъстват на повърхността на необработен сапун. След това участниците в експеримента си измили ръцете с въпросния сапун. По ръцете на нито един от тях не са били открити тестваните микроорганизми.

Според експертите това дава достатъчно доводи, за да бъде направен изводът, че при правилно миене на ръцете (т.е. добро втриване в продължение най-малко на 20 секунди), твърдият сапун е изключително ефективен по отношение на микробите.

Приблизително същите (с пренебрежимо малко отклонение надолу по скалата на антибактериалната безопасност) факти са били установени и при течните сапуни с доказан състав.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти