Три задължителни прегледа, които да си направите тази година!

Три задължителни прегледа, които да си направите тази година!
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Няма нищо похвално в това да кажеш, че от една година не си ходила на зъболекар или пък на гинеколог.

Има няколко вида медицински прегледи, които е добре да правим поне по веднъж годишно, без значение дали имаме оплаквания или не.

Ето и кои са те:

* АГ преглед + цитонамазка (най-вече за жените, които водят полов живот)
Учудващ е фактът, че има притеснително голям брои момичета и жени, за които ходенето на гинеколог е нещо притеснително, дори срамно и неудобно. Още по-притеснително е, че предпочитат да си назначават самолечения и да чакат като с магическа пръчка всичко да се оправи.

Най-лошото пък е да се търси помощ от форуми в интернет! Няма как някой да диагностицира какво ви има от разстояние, още по-малко да ви назначи лечение, нито пък вие сами можете да направите това. Същото важи и за съвети от приятелка. Ако на нея ѝ е помогнало едно нещо, на вас то може да не окаже оздравителен ефект.

Не е страшно или срамно да посетиш АГ кабинет и да се подложиш на преглед. Само така можеш да си истински спокойна, че абсолютно всичко ти е наред. Колкото повече се потиска един гинекологичен проблем, толкова по-страшно може да стане след това, включително да се стигне до безплодие и други фатални проблеми.

И един интересен факт, споделен от лекари – оказва се, че в момента младите момичета у нас са много по-загрижени за здравето си и имат висока здравна грамотност, за разлика от по-зрелите жени (50+), които с известна нотка на гордост дори заявяват, че не са посещавали гинеколог от години.

*Зъболекар
Тук положението е почти същото като по-горе – колкото по-дълго се отлага прегледа и се пренебрегва проблема, толкова по-сериозни стават пораженията по зъбите, които пък водят до доста болка и много разправии. Ако сте здравноосигурени лица, за всяка година ви се полагат няколко манипулации, а именно:

– за възрастни: преглед, пломба с амалгама или химичен композит, вадене на зъб с упойка

– за деца: преглед, вадене на млечен зъб с упойка, вадене на постоянен зъб с упойка, пломба с амалгама или химичен композит, лечение на пулпит или периодонтит на млечен зъб, лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб;

Дори да нямате оплакване, запишете си час при стоматолог поне за контролен преглед. Ако пък имате зъбен камък, почистете го задължително, тъй като под него спокойно могат да се развиват кариеси без да усетите, докато се превърнат в пуплит.

* Мамолог
По принцип се казва, че за жени под 30-35 години няма нужда да ходят всяка година на мамолог, но ние не сме съгласни с това. Всекидневно слушаме за борбата с рака на гърдата, който е изключително коварна болест, покосила не една и две жени. Истината е, че никой не е застрахован – нито това, че сте на 25, нито това, че сте родила дете или пък, че в рода ви няма това заболяване.

С направление от личния лекар или без, посещавайте мамологичния кабинет веднъж годишно (ако сте над 40 години, за вас е задължително да го правите!). Можете да се проверявате за бучки и сами в домашни условия, вижте как ТУК.

Бъдете внимателни към здравето си, грижете се за него и помнете – най-важна е превенцията

Прочетете още:

Как да изберете най-подходящия за вас зъболекар

Най-често срещаните зъбни проблеми

Кои симптоми изискват посещение при гинеколог

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти