Топлината спомага за добрата фигура

Топлината спомага за добрата фигура
Снимка: Thinkstock

Според изследователите на Научния център за изследване на поведението към Института по мениджмънт "Стирлинг", хората, които живеят в топли домове е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване, отколкото тези, които включват парното, само когато условията в дома им заприличат на ледената епоха.

Това изследване опровергава досегашната хипотеза, че треперенето от студ води до отслабване.

В изследването, публикувано в списание "Обесити" ("Затлъстяване"), учените проверили индекса на телесна маса на участниците и се оказало, че тези, които поддържат температура на стаята 23°, имат по-нисък индекс на телесна маса от останалите.

Изследването обхващало 100 000 възрастни, които използвали парно отопление през зимните месеци между 1995 и 2007 г. По време на обработване на информацията много фактори са били взети предвид: прекаленият прием на калории и ниското ниво на физическа активност, както и демографският фактор и влиянието на околната среда, но се оказало, че те не се отразяват на връзката между високата стайна температура и по-ниската телесна маса.

Майкъл Дейли, един от изследователите, обяснява: "Температура между 20.3 и 23° C осигурява най-голям комфорт -  нито е горещо, нито е студено. Когато температурата в стаята е по-висока от 23° C, ние изразходваме повече енергия и ядем по-малко, защото високата температура намалява апетита.”

Предстои да бъдат направени още изследвания по въпроса, за да се установи по-детайлно причинно-следствената връзка между високата стайна температура и ниския индекс на телесна маса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти