Толкова опасни ли са нитратите?

Толкова опасни ли са нитратите?
Снимка: Thinkstock

Медиите само чакат да излязат на пазара пресните зеленчуци и да правят сензации от "убийствените" нитрати в тях. И много хора изпадат в паника. Само дето едва ли знаят, че нитрати си хапваме целогодишно, слагат се обилно в колбасите и други храни, за да имат свеж, привлекателен вид.

Има ги дори във водата, която се замърсява от обработваеми земеделски площи, от отпадни води от животновъдството и предприятия за производство на торове.

Нитратите сами по себе си не са токсични. Те са естествена съставка на растенията, постъпват в тях от почвата при наторяване и са основен източник на азот, необходим за растежа им.

И тук важи правилото, че опасността идва от дозата, а не от самото вещество. Количеството на нитратите в плодовете и зеленчуците е малко и няма как да застраши здравето ни.

Специалистите са изчислили, че за да навредят нитратите от марулите например, трябва да се изядат 8-10 броя наведнъж. В известен смисъл нитратите могат и да са полезни, да не забравяме, че от тяхни производни се правят и много лекарства за сърдечни болести.

Въпреки това, при прекомерно наторяване може да се усети тяхното негативно действие. Както и при други рискове, децата са по-чувствителни към нитратите и трябва да се съобразяваме с това.

С най-висока концентрация на нитрати са марули, пресен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, тиквички, репички, червено цвекло. Което не значи да се избягват, а да се приготвят по подходящ начин.

Стомашните проблеми, свързани с пресните “нитратни” зеленчуци са силно преувеличени. Хората често се оплакват от болки, гадене, киселини, но причина за това е грубата целулоза на зеленчуците, а не само нитратите.

Опасни са не самите нитрати, а веществата, които могат да се образуват от тях - нитрити и нитрозамини. При стомашни заболявания с ниска киселинност от нитратите се образуват нитрозамини, които са канцерогенни.

Нитратите са най-опасни, когато се превръщат в нитрити още преди поглъщането им. Това става при неправилна обработка, най-вече при пържене и при лошо съхранение при висока температура и малко кислород в помещението.

Как да ги познаем?
Плодове и зеленчуци с необичайно големи размери, с непривлекателен вид, с кафеникави и жълти петна са съмнителни за нитрати. Най-сигурният начин е да се изследва зеленчука. В лаборатория е скъпо, но вече има евтини тестове, които показват наднорменото съдържание на нитрати.

На тест-лентичка се накапват няколко капки от продукта и по променения цвят се отчита резултата. Но не си разваляйте удоволствието от салатките, възрастният човек понася нитратите. Правете това, само ако имате малки деца със сериозни заболявания.

Измивайте обилно плодовете и зеленчуците с течаща вода, след което ги накиснете в студена вода. Така те загубват около 15% от нитратите. Отстранявайте най-нитратните части на растенията –кочана и външните листа на зелето и марулите, дръжките на спанака, корите и опашките на краставиците и тиквичките.

След варене на зеленчуците хвърлете водата докато е гореща. Така се отстранява 60-80% от нитратите, ако растенията киснат във водата, нитратите се всмукват отново в тях.

Овкусявайте салатите с лимон вместо оцет. Витамин С от лимоните препятства превръщането на нитратите в нитрити и нитрозамини. Чаша прясно изцеден портокалов сок с храненето също върши добра работа.

Не претопляйте супи и ястия, така се увеличава концентрацията на нитрати в тях. Ограничете консумацията на колбаси и пушени меса, те също са източник на нитрати. Давайте на малките деца само проверена вода, най-добре бутилирана, например изворна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти