Точното количество сън, което е най-здравословно за нас

сън
Снимка: Thinkstock

Ако не спим достатъчно, се чувстваме зле на следващия ден, а ако прекалим със съня, резултатите са същите. Повтаря ни се, че се нуждаем между 7 и 9 часа от него на денонощие, но така ли е наистина?

Ново мащабно проучване, което анализира навиците на над 1 млн. души в зряла възраст, открива, че не само малкото, но и прекаленото количество сън може да има дългосрочен отрицателен ефект върху тялото ни.

7 навика за добър сън

Според Европейското общество по кардиология както при недоспиващите си от нас, така и при онези, които обичат да си поспиват, съществува по-голяма опасност от инфаркт и болести на коронарната артерия. При хората, които спят по-малко от 6 часа, рискът е с 11% по-голям, а при спящите над 8 часа се появява с 33% по-висока опасност.

Тогава какво е най-здравословният брой часове, които е добре да прекарваме в сън? Изследователите твърдят, че това всъщност е между 6 и 8 часа. Но не се притеснявай следващия път, когато ти се случи да поспиш повече – за да има реален риск, недостигът или предостатъчното количество трябва да бъдат превърнато в продължителен навик.

сън
Снимка: Thinkstock

Д-р Епаминондас Фонтас от научния екип на изследването казва, че са необходими следващи проучвания, за да се установят точните причини за вредното влияние на малкото и многото сън. Дали това се дължи на процеси, върху които той влияе, като метаболизъм, кръвно налягане и инфекции, има време да разберем.

Съвети от специалисти за по-качествен сън

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти