The Guardian: Диетичните подсладители водят до стареене на мозъка

The Guardian: Диетичните подсладители водят до стареене на мозъка
Снимка: iStock

Изкуствените подсладители, които често се срещат в "диетични" продукти като нискокалорични десерти, ароматизирана вода и безалкохолни напитки, може би не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Според ново научно изследване, тези вещества може да увреждат паметта и способността за концентрация, а ефектът върху мозъка се сравнява с ускорено стареене, пише The Guardian.

Какво точно откриха учените?

Жените и мъжете, които консумирали най-големи количества подсладители като аспартам и захарин, показали 62% по-бързо влошаване на когнитивните функции (т.е. мисловни и паметови способности). Това се равнява на около 1,6 години по-стар мозък, в рамките на наблюдавания период.

Изследователите заключават, че:

"Нашите открития подсказват за дългосрочна вреда от употребата на изкуствени подсладители и захарни алкохоли върху мозъчната функция."

Сладки на вкус, но горчиви за ума

Става въпрос за често срещани подсладители като:

  • Аспартам
  • Захарин
  • Ацесулфам К
  • Еритритол
  • Сорбитол
  • Ксилитол

Те се съдържат в много продукти, включително:

  • "Диетични" напитки
  • Ароматизирана вода
  • Нискокалорични десерти
  • Енергийни напитки
  • Дъвки без захар
  • Някои медикаменти и добавки

Кои хора са най-засегнати?

Интересното е, че негативният ефект е наблюдаван предимно при хора под 60 години – т.е. в активна възраст, когато паметта и ясната мисъл са ключови както в професионалния, така и в личния живот. Особено внимание трябва да обърнат жените, които комбинират натоварено ежедневие, грижа за дома и кариера – защото фокусът и паметта са им буквално злато!

Какво можем да направим?

Учените съветват да избягваме често срещаните изкуствени подсладители и вместо това да изберем по-естествени алтернативи:

  • Тагатоза – натурален подсладител, който не показал вредно въздействие в проучването.
  • Мед – богат на антиоксиданти и чудесен за подслаждане на чай или овесени ядки.
  • Кленов сироп – идеален за здравословни палачинки или домашни десерти.

А какво казват производителите?

Разбира се, индустрията не остана безмълвна. Представители на сектора твърдят, че:

„Изследването не доказва директна причинно-следствена връзка – това е наблюдателно проучване.“

Според тях, всички утвърдени здравни органи считат подсладителите за безопасни, и благодарение на тях производителите са намалили значително захарта в храните и напитките.

Но въпреки това, учените подчертават, че не става дума за една кенче кола на месец, а за редовна и дългосрочна консумация – нещо, което много от нас правим несъзнателно.

Финални мисли

Ако държиш на:

  • ясен ум,
  • добра памет,
  • и хармония между тяло и дух...

...може би е време да се замислим с какво подслаждаме деня си. Понякога „по-малко“ означава повече здраве

Прочетете още:

The Guardian: Диетичните подсладители водят до стареене на мозъка
От мен за мен

The Guardian: Диетичните подсладители водят до стареене на мозъка

Изкуствените подсладители, които често се срещат в "диетични" продукти като нискокалори...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти