
Изкуствените подсладители, които често се срещат в "диетични" продукти като нискокалорични десерти, ароматизирана вода и безалкохолни напитки, може би не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Според ново научно изследване, тези вещества може да увреждат паметта и способността за концентрация, а ефектът върху мозъка се сравнява с ускорено стареене, пише The Guardian.
Какво точно откриха учените?
Жените и мъжете, които консумирали най-големи количества подсладители като аспартам и захарин, показали 62% по-бързо влошаване на когнитивните функции (т.е. мисловни и паметови способности). Това се равнява на около 1,6 години по-стар мозък, в рамките на наблюдавания период.
Изследователите заключават, че:
"Нашите открития подсказват за дългосрочна вреда от употребата на изкуствени подсладители и захарни алкохоли върху мозъчната функция."
Сладки на вкус, но горчиви за ума
Става въпрос за често срещани подсладители като:
- Аспартам
- Захарин
- Ацесулфам К
- Еритритол
- Сорбитол
- Ксилитол
Те се съдържат в много продукти, включително:
- "Диетични" напитки
- Ароматизирана вода
- Нискокалорични десерти
- Енергийни напитки
- Дъвки без захар
- Някои медикаменти и добавки
Кои хора са най-засегнати?
Интересното е, че негативният ефект е наблюдаван предимно при хора под 60 години – т.е. в активна възраст, когато паметта и ясната мисъл са ключови както в професионалния, така и в личния живот. Особено внимание трябва да обърнат жените, които комбинират натоварено ежедневие, грижа за дома и кариера – защото фокусът и паметта са им буквално злато!
Какво можем да направим?
Учените съветват да избягваме често срещаните изкуствени подсладители и вместо това да изберем по-естествени алтернативи:
- Тагатоза – натурален подсладител, който не показал вредно въздействие в проучването.
- Мед – богат на антиоксиданти и чудесен за подслаждане на чай или овесени ядки.
- Кленов сироп – идеален за здравословни палачинки или домашни десерти.
А какво казват производителите?
Разбира се, индустрията не остана безмълвна. Представители на сектора твърдят, че:
„Изследването не доказва директна причинно-следствена връзка – това е наблюдателно проучване.“
Според тях, всички утвърдени здравни органи считат подсладителите за безопасни, и благодарение на тях производителите са намалили значително захарта в храните и напитките.
Но въпреки това, учените подчертават, че не става дума за една кенче кола на месец, а за редовна и дългосрочна консумация – нещо, което много от нас правим несъзнателно.
Финални мисли
Ако държиш на:
- ясен ум,
- добра памет,
- и хармония между тяло и дух...
...може би е време да се замислим с какво подслаждаме деня си. Понякога „по-малко“ означава повече здраве.
Прочетете още:
- Мазнините невинаги са вредни (вижте 17, които всъщност са полезни)
- Как да отслабнем, докато ядем всичко или тайната на режима "Зоната"
- Кои мазнини са полезни и за какво