Тенденциите в храненето за 2017

Тенденциите в храненето за 2017
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

В петия годишен доклад „Какво е модерно в храненето“, в който участват 1700 водещи световни диетолози, наблюдаваме следните основни тенденции:

Потребителите са все по-малко загрижени за прозрачността на храните.

В сравнение с 2016 година, диетолозите съобщават, че хората все по-малко ще се интересуват от прозрачността на храните - без ГМО, без глутен и полезни за околната среда.

Тяхната консумация е намаляла с около 20%, тъй като не само хората, но и повечето производители са променили съставките си във връзка с тенденцията.

За сметка на това през 2017 потребителите ще търсят в храните по-ниско съдържание на натрий и на захар, което се очаква отново да рефлектира върху производствената политика на хранителните компании. 

Топ препоръки на диетолозите за здравословно хранене през 2017:

- Консумация на повече свежи плодове и зеленчуци.

- Избиране на висококачествени, богати на хранителни вещества храни от различни групи.

- Ограничена консумация на високопреработени храни.

- Вместо фокусиране върху диетите, избиране на храни със здравословни съставки и висококачествени протеини и въглехидрати.

Освен поведението на потребителите и основните препоръки на диетолозите, през 2017 ще тържествуват няколко водещи тенденции в храненето, с които може да се запознаете в нашата галерия:

Лилави храни
Ако никога не сте опитвали акай бери или ризото с черен ориз, тогава 2017 за вас ще бъде година на нови експерименти. Иначе просто ще продължите традицията, но като част от нов супертренд в храненето. Според експерти и диетолози, чиниите ни ще бъдат многоцветни през новата година, най-вече в лилаво. Богатите на цвят лилави храни са навсякъде: лилав карфиол, черен ориз, лилаво аспержи, акай бери, лилави сладки картофи, лилава царевица и т.н. Колкото по-тъмен е цветът на храната, толкова по-високо е съдържанието на антиоксиданти и хранителни вещества, и съответно по-полезна храната. Последно проучване доказва, че хората, които се хранят с лилави плодове и зеленчуци редовно, по-рядко страдат от повишено  артериално налягане и висок холестерол.

Снимка: Thinkstock

Нищо не се губи
Желанието за пестене на храната става все по-силно. Очаквайте срещи с тренда по ресторантите, където все по-често ще се правят неща като чипс от картофени обелки, сосове с кости и други части на животните, които обикновено се изхвърлят. Освен това вече във все повече европейски страни има цели супермаркети, които продават „грозни“ плодове и зеленчуци или храни с изтичащ срок на годност. Факторът „срам“ категорично отстъпва, защото хората осъзнават, че истинският срам е в това годна храна да отива на боклука.

Снимка: Thinkstock

Храни, директно от фермата
Това са храните, които се доставят, директно от производителя, без посредник. Все повече производители ще предлагат продукцията си онлайн с директна доставка до клиента. Така хората ще се снабдяват със съвсем свежи риба и морски дарове, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. 

Снимка: Thinkstock

Кухнята на маорите
Интересът към традиционната храна на маорите от Нова Зеландия расте прогресивно. Шеф Моник Фисо, която е израснала в Уелингтън и е работила в топ кухни в Ню Йорк, е с основни заслуги за популяризирането на маорската кухня. За нея храната е механизъм за разказване на истории и нейните „hiakai“ вечери (hiakai е методът на шеф Фисо за интерпретации на маорските хранителни и културни традиции) целят да оставят клиентите възбудени и заинтригувани към маорската култура. Hiakai менютата включват традиционни новозеландски съставки като kokohi (местен спанак), ревен, harakeke (ленени фибри), овъглени банани, семена от австралийска акация, kawakawa (омайващ пипер), джинджифил и други.

Снимка: Thinkstock

Разумно хранене

Преди да посегнете към поредната доза пуканки, помислете пак: разумното хранене ще е ключов израз през 2017-а. Идеята е да оценявате и да сте отговорни за действията си, когато се храните и да организирате основните си хранения около физическите нужди (реалния глад), а не емоционалния. На практика това означава по-бавно хранене, по-далеч от екрани и съзнателно забелязване на храната – нейните вкусове, текстури и усещания, както и размишления от къде идва.

Снимка: Thinkstock

Добрите стари мазнини
Свинска мас, стопени животински мазнини и schmaltz (пилешка мазнина) – голямото завръщане на мазнините от животни е налице. Печенето със свинска мас вместо масло е една от водещите тенденции. И докато сандвичите със стопени животински мазнини няма да се наложат толкова бързо, то използването на пилешка мазнина все по-активно ще се използва за овкусяване на паста и ориз, както и на хлебчета.

Снимка: Thinkstock

Без месо, моля, модерна съм!
Докато месото става все по-вредно за околната среда, ще виждаме все повече вегетарианци и вегани. За разлика от пълното отказване на месото и месните продукти, и крайното суровоядство, което беше модерно преди няколко години, сега по-скоро е актуално храненето с повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо и месни продукти. Това е далеч по-незадължаващо и по-насочено към чудесните хранителни качества на растенията, а не към вредата от месото. 

Снимка: Thinkstock

Хранене на крайностите
Не е нов тренд, но ще продължи да се развива през 2017 година. Съпоставянето на изключително здравословни храни и напълно вредни такива. Към всяка изядена опаковка raw bar, ще се присъединява по един донат. За всяка лъжица от суперхраната чия, добавена в нечие смути, друг ще компенсира с карамелен сироп към неговото смути. Разбира се, тенденцията не е самоизключваща се. Един и същи човек днес може да закусва зелено смути, а утре яйца с бекон. С други думи, нашият объркан хранителен статус продължава да се развива.

Снимка: Thinkstock

Балансирана диета

Именно, за да се избегне храненето на крайности, повечето диетолози се стремят да налагат балансираната диета като най-здравословен хранителен избор. Обществото трябва да отхвърли оковите на продуктите и лайфстайл маркетинга, които имат водеща роля в изграждането на храненето на всеки един от нас, да се научи как и да започне да се вслушва в собствения си апетит.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти