Така вкусни и така полезни: сушените гроздови зърна стафиди и техните ценни качества
Снимка: iStock

Така вкусни и така полезни: сушените гроздови зърна стафиди и техните ценни качества

В процеса на изследване експертите доказаха, че стафидите са изключително полезни за здравето на мъжете и жените.

Прибраното зряло грозде се суши на горещо слънце за две или повече седмици и се превръща във стафиди. Метеорологичните условия засягат този процес, така че стафидите се произвеждат само в тези райони, където е възможно да се изсушат на горещото слънце в продължение на няколко седмици. Не трябва да има дъждове. Сушенето се извършва на специални места, разказват от Gotvach.bg.

Днес всички сушени гроздови зърна се наричат стафиди, но това не е напълно правилно. Стафиди трябва да се наричат само сушени гроздови зърна без семки. Свойствата на пресни и сушени гроздови зърна са малко по-различни, но при правилно сушене в стафидите се съхраняват 75-80% от витамините и до 100% от микроелементите.

Черните стафиди се считат за по-здравословни от светлите. Червените стафиди, получени от розово грозде, са редки и съдържанието на полезни свойства е по-ниско от на тъмните, но надхвърлят това на светлите стафиди.

Стафидите са незаменими за засилване на работата на сърдечно-съдовата система и са изключително богати на калий, който активира работата на сърдечния мускул, така че лекарите често препоръчват консумацията им. Добре помагат при хипертония. Инфузия от стафиди се препоръчва да се пие сутрин и вечер на курсове през пролетта и есента.

Стафидите помагат при белодробни заболявания. Използва се за кашлица и бронхит, подпомагат прехода на кашлицата от суха и твърда до влажна и мека. Използва се и при ринит и болки в гърлото, особено при отвари от стафиди с лук. Стафидите съдържат бор и поради това потискат развитието на остеопороза при възрастните хора.

ц
Снимка: iStock

Сушеното грозде се използва се екстензивно при заболявания на пикочния мехур и бъбреците, стафидите имат силен диуретичен ефект. Освен това те помагат при редица проблеми със стомашно-чревния тракт. Стафидите имат лек разхлабващ ефект и отдавна се използват като средство за борба със запек, а плодовете със семена помагат при дизентерия. Като част от стафидите е веществото аргинин, което ги прави полезни за мъжкото здраве.

Използването на стафиди се изразява дори и в това, че е в състояние да лекува версиколор (разноцветен лишей).

Фактът, че стафидите са толкова полезни, се обяснява с съдържанието на огромни количества витамини, минерални соли на метали и органични киселини. Стафидите са богати на антиоксиданти. Както показват последните проучвания на учените, благодарение на способността си да инхибират растежа на бактериите, стафидите помагат и при стоматологични заболявания и имат благоприятен ефект върху състоянието не само на венците, но и на зъбите.

ц
Снимка: iStock

Използват се още при анемия, особено тъмните сортове, които са богати на високо съдържание на желязо.

Съдържанието на глюкоза и фруктоза в тях е до 8 пъти по-високо от съдържанието на подобни вещества в пресните плодове. Стафидите със семена са по-полезни, отколкото без тях.

Фитотерапевтите са на мнение за сушените плодове, че могат да бъдат обобщени по следния начин: веществата, съдържащи се в продукта, от които се отстранява влагата, стават по-концентрирани в него, следователно, когато се използват, внимавайте и измервайте!

Този продукт е един от най-полезните сушени плодове, тъй като има редица витамини, които подобряват благосъстоянието на хората.

ц
Снимка: iStock

Стафидите имат положителен ефект върху активността на централната нервна система. Той ускорява мисловния процес и увеличава кръвообращението.

По време на изпълнението на проектите учените са записали, че тази хранителна съставка подобрява когнитивните способности на слабия и силен пол, затова се препоръчва да се яде преди работа или училище. През деня човек трябва да яде поне шепа стафиди.

Този продукт не е препоръчително да се използва от момичета с токсикоза. Стафидите увеличават честотата на припадъците.

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти