Тайните на индийското орехче

Тайните на индийското орехче
Снимка: Thinkstock

Може би не знаете, но другото име на индийското орехче е мускатово орехче.

То всъщност е сушената костилка от плода, подобен на кайсия, на едно вечнозелено дърво от семейството на миртата.

В Европа мускатовото орехче се появява в началото на XII век. Внася се от арабските страни.

През XVII в. холандците завладяват Молукските острови (родината на мускатовото орехче), забраняват износа на ценната стока и установяват монопол в търговията. Вносът се възстановява чак през XVIII век.

От мускатовото дърво се получават две подправки - мускатов орех и мускатов цвят, който се цени много по-високо, но се намира трудно.

Индийското орехче има силен сладникав вкус и е много използвано в кулинарията. Преди употреба мускатовото орехче трябва да се настърже на ситно ренде. Съхранява се на сухо място.

То е традиционна подправка за сладки ястия - млечни кремове, яйчени кремове, сметанови торти. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, на спанак, зеле и лук, на сосове и месни ястия, на супи (телешко варено) и пастети.

В сосовете индийското орехче се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестени изделия - при замесването на тестото.

Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.

Отвара от плодовете помага при стомашни болки и колики. Има широка употреба и в парфюмерийната промишленост. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент