Тайната на младостта се крие в зелен зеленчук

г
Снимка: Thinkstock

Тайната на младостта може да се крие в броколите, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Зеленчукът от семейство кръстоцветни е богат на химикали, наречени индоли, за които е установено в тестове с мишки, червеи и мухи, че ги поддържат в добра форма с напредване на възрастта.

Вижте любопитни факти за броколите ТУК

Откритието може да доведе до създаването на хапче срещу стареене, благодарение на което хората да се радват на добро здраве в годините си на "здрач", вместо да са болни и немощни, смятат авторите на изследването от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ.

Броколи често е възхвалявано като суперхрана, осигуряваща защита срещу затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и рак.

Настоящото проучване е установило, че индолите в зеленчука помагат на червеи, мухи и мишки да запазват подвижността и издръжливостта си, въпреки напредването на възрастта.

Вижте любопитни факти за броколите ТУК

Ръководителят на изследователския екип професор Даниъл Калман и колегите му извеждат понятието "здравословна продължителност на живота" - времето, през което хора или животни остават активни и противодействат на стреса, докато остаряват.

г
Снимка: Thinkstock

През идните десетилетия се очаква болестите на старостта да стоварят още по-тежко бреме върху здравните системи. В резултат на това се повишава интересът към въздействието върху здравето на микробите, обитаващи човешкото тяло.

"Все още не знаем как чревната микробиота упражнява ефектите си, но сега поне сме наясно с един механизмите. Индоли, въздействащи благоприятно по редица начини, се произвеждат от различни типове бактерии чрез разграждане на аминокиселината триптофан", казва професор Даниъл Калман.

Вижте любопитни факти за броколите ТУК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти