Да ядем шоколад, без да се притесняваме за килограмите

Да ядем шоколад, без да се притесняваме за килограмите
Снимка: Thinkstock

Д-р Райна Стоянова

Отдавна, преди стотици години, по земите на ацтеките живял един маг Кветцалкоатл, който отгледал такава вълшебна градина, каквато нямало друга на света.

И той толкова се гордеел със своето творение, че вече се мислел за творец, равен на боговете. Боговете не могли да му простят това и за наказание лишили горделивеца от разум.

Обезумелият Кветцалкоатл унищожил своята градина и само едно вълшебно дърво оцеляло – какаовото. Това е само предание, но истината е, че научното наименование на това дърво “теоброма какао“ означава „храна на боговете“.

Ацтеките използвали какаото, като стривали плодовете му, добавяли различни подправки, понякога и мед и тази ароматна напитка наричали „чоколатл“. Знаменитият император Монтесума изпивал до 50 купички „чоколатл“ на ден, което му придавало необикновена бодрост, сила и енергия.

Сигурно се досетихте, че обичам шоколад. Обожавам шоколад. Но не какъвто и да е шоколад, а истински, чист, черен шоколад – онзи, който ацтеките са използвали в свещените си ритуали, онзи, който бавно се разтапя в устата и докосва небцето и те кара да мечтаеш. 

Истинският шоколад, с високо съдържание на чисто какао (над 60%), доставя наслада на сетивата, но и съдържа редица полезни за организма хранителни вещества.

Какаото е известно като лечебна храна още от Древността, отпреди почти 3000 години. Майските и ацтекските шамани лекували всякакви болести, като го предлагали под формата на чудодейна течност, примесена с лют червен пипер.

По тези земи в онези времена какaовите зърна били толкова високо ценени, че служели дори за разменна монета. Съдържащият се в какаото алкалоид - теобромин, действа ободряващо, но е с много по-меко действие от друг известен алкалоид - кофеина.

Затова какао може да пият и онези, които не бива или не обичат да пият кафе.

Теоброминът влияе слабо на нервната система и активно - на сърдечно-съдовата и дихателна системи. Теоброминът е природен спазмолитик. Стресовите ситуации в живота са свързани с отделяне на адреналин и със спазъм на съдовете.

Спазмолитичният ефект на теобромина не позволява спазъм на коронариите, хранещи сърцето, и на кръвоносните съдове в мозъка. Освен това теоброминът засилва диурезата и помага за намаляване на високото кръвно налягане. Улеснява премахването на отоците от сърдечен или бъбречен характер.

Получава се така, че почитателите на черния шоколад в разумни количества, намаляват рисковете си от сърдечно-съдови заболявания.

Американски изследователи неотдавна публикуваха проучване, с което доказаха и един любопитен за мен факт  - независимо, че какаото е по-калорично от чая или кафето, то не води до напълняване.

Какаото и шоколадът са полезни и при активна умствена или физическа работа, за мнозина те са страхотен антидепресант.

Както е известно, трите основни вида шоколад са : натуралният, млечният и белият. Докато млечният е най-популярен, то натуралният има най-висока хранителна стойност, разбира се заради високото съдържание на какао в него - обикновено между 50 и 80%. В млечния шоколад то е едва между 5 и 7%, а в белия изобщо не се съдържа. Тъй като белият шоколад се произвежда основно от какаовото масло и не съдържа какао на прах, може да кажем, че той не е "истински” шоколад. Той се оказва лишен от основната полезна съставка (теобромин) и не оказва полезното действие върху организма, присъщо на шоколада.

Макар да има ползи от шоколада, все пак трябва да го ядете в умерени количества. Повечето марки на пазара съдържат доста захар и мазнини, които добавят много калории. За щастие има и по-здравословни варианти.

Най-добре е да се насочите към натуралния шоколад със съдържание на какао над 70%. Имайте предвид обаче, че той е по-горчив от млечния, така че може да изберете вариант с полезни добавки, като бадеми или стафиди, за да е по-вкусен. Не пренебрегвайте и факта, че шоколадът е богат на кофеин. Заради това, както и заради неговата калоричност, е препоръчително да ядете под 100 г дневно.

Аз лично, препоръчвам добавката на 28 грама или 4 парчета суров черен шоколад дневно, а за ентусиастите по шепа сурови какаови зърна.

Разбира се, трябва да се отбележи, че шоколад не се препоръчва при артрит и подагра, заради наличието на пурини, които могат да усложнят заболяванията, заради повишаване на пикочната киселина в кръвта. По правило диабетиците трябва да избягват шоколада, заради възможността от повишаване на кръвната захар.

На пазара съществуват различни варианти без захар или с естествени подсладители, като стевия, агаве, ксилитол, които могат спокойно да се употребяват от потребителите със захарен диабет, разбира се в умерени количества.

Само консумиран с мярка, шоколадът във всичките му видове черен, млечен, бял и в комбинациите, в които се предлага, дори с люта чушка или с аншоа, може да бъде полезен за здравето и да създава добро настроение.  

Ако страдате  от силни и редовни мигрени, също е по-добре да избягвате консумацията на шоколад. Той съдържа тирамин – вещество, което се свързва с появата на мигрена.

Черният шоколад съдържа и оксалати и може да доведе до доведе до повишено отделяне на оксалат в урината, което от своя страна може да доведе до формиране на камъни в бъбреците. Предупреждението се отнася до хората, които имат вече камъни в бъбреците или са предразположени към появата на такива.

Припомнете си още:

Хранене за красива кожа

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

Истини и лъжи за комбинирането на храните - I част

Истини и лъжи за комбинирането на храните - II част

Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си?

5 храни, така полезни, колкото и семките им

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти