Съвети за пазаруване на морски дарове

Съвети за пазаруване на морски дарове
Снимка: Thinkstock

Миналата седмица ви запознахме с тънкостите при пазаруване на риба. Сега ще ви споделим и нещата, които трябва да знаете, при покупката на морски дарове.

Има една стара приказка, че миди се похапват само през месеците с "Р", т.е. от септември до април. През лятото не бивало, защото по това време на годината цъфтят водораслите, а при този процес се образуват отровни вещества.

Както знаем, мидите се явяват нещо като филтър на морската вода и задържат в месото си всички токсини. Освен това едно време условията за складиране и транспорт на мидите не са били на така добро ниво като днес, та затова и поговорката.

Ние обаче си знаем друго - какво по-вкусно и романтично от миди, изпечени на тенекия на брега на морето, полети със студено бяло винце!?

Все пак си е нужна малко предпазливост. Не берете миди, където морето е много мръсно, когато водораслите са на повърхността или когато цъфтят.

Ако не сте на плажа обаче, а си купувате пресни миди от магазин, опасността да се отровите е по-малка. Днес вече има строги правила за търговията с миди, които изискват много по-голяма хигиена.

Предлаганите в големите магазини миди би трябвало да са безопасни.

Но и при тях трябва да имате едно наум. Консумирайте ги по възможност още същия ден, най-късно на следващия. Избирайте само плътно затворени миди, а след варенето им изхвърлете онези, които са останали затворени.

Другите морски дарове като лангусти, омари, раци, кралски и обикновени скариди, стриди и т.н. се намират по-рядко на пазара у нас и затова няма да се спираме подробно на тях. 

Черупчестите морски обитатели трябва да са плътно затворени и без миризма при покупката. Ако мидите не се затворят при изсипването им върху щанда, оставете ги. Консумирайте пресните миди и стриди възможно най-скоро.

Съхранявайте ги не повече от 24 часа в хладилника в надупчен найлонов плик, за да може да влиза въздух. Най-добре е скаридите да се купуват с черупките. Консумирайте ги в деня на покупката.

И най-важното - никога не прекалявайте с топлинната обработка на черупчестите мекотели, защото стават като гума.

Прочетете още:

За сьомгата с любов

Как се отървах от най-големия си фетиш

Шоколадът - храна на боговете

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти