Суров начин на живот

Суров начин на живот
Снимка: netinfo

В последните години здравословното хранене стана особено модерно. Домашно сготвената храна и био храните започнаха да се ценят все повече от хората.

С манията по здравословното хранене дойде бумът на вегетарианството, веганството и суровоядството. Хората приемат не само определен начин на хранене, но и философията, която идва с него. Суровоядството обаче печели все повече и повече привърженици и набира сериозна популярност сред хора от всякакви възрасти.

В какво точно се състои суровоядството?

Както се разбира от самото име, става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не трябва да е от животински произход, не бива да е минала термична обработка или да е била замразявана, а ако е сушена, то това трябва да се е случи изцяло по естествен път.

Всъщност, суровоядството се е зародило още в 19 век. За баща на този тип начин на живот и хранене се смята Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, д-р Бенер известно време яде основно ябълки. Именно в този период от живота си Максимилиан разбира колко полезни може да бъде храненето предимно със сурови плодове и зеленчуци. През 1897 г. швейцарският лекар отваря свой санаториум "Жизнена сила" (Vital Force) в Цюрих, където лекува хора чрез различни методи, а водещият е бил именно яденето на сурови храни.

Други защитници и пионери на суровоядството от този век са Норман Уолкър и Макс Гърсън. Уолкър е изобретателят на пресата за сок и е твърд привърженик на пиенето на фреш от прясно изстискани плодове.

Макс Гърсън е автор на алтернативна терапия чрез диета, за която се твърди, че може да лекува рак. Хиляди хора се осланят на диетата и вярват в нейното терапевтично и почти чудодейно влияние върху организма.

Режимът на хранене на Гърсън се състои основно от това пациентът да се придържа към вегетарианските принципи и сутрин се изпиват поне 250 мл прясно изстискан сок. През 2008 г. e реализиран филмът "Красивата истина" (Beautiful Truth), в който тийнейджър търси лекарство за рак и говори с различни хора, които са запознати с диетата на Гърсън.

Поддръжниците на суровоядството се кълнят, че този начин на живот ще ви направи по-щастливи, по-усмихнати, по-слаби и красиви, по-мили и добри, изобщо ще се преродите и ще заживеете на ново в един по-хубав и съвършен свят. Много от тях обясняват на дълго и широко и почти с религиозен плам как човешкият стомах не е пригоден да яде месо и готвена храна, как тялото се задръства с токсини и как само суровите плодове, зеленчуци, кълнове и бобени растения могат да ви спасят и да ви изведат към светлината на по-здравословния и щастлив живот. Дали това е вярно или не, няма смисъл да се спори, всеки сам избира начина си на живот и може да вярва в това, в което иска. Доказателства за полезните страни на суровоядството има толкова, колкото и за вредите му.

Но ако сте решили, че искате да промените генерално светогледа и начина си на хранене и ще започнете суровоядство, трябва да знаете някои неща.

Първо - алкохол, кофеин и рафинирана захар са абсолютно забранени.
Второ - менюто ви трябва да е изградено от бобови култури, плодове и зеленчуци, кълнове, водорасли, пълнозърнести храни, ядки. Освен всичко това ще ви се наложи и да приемате някои витамини като В12. Този витамин е изключително важен за човешкия организъм. В естествена форма се съдържа единствено в храните от животински произход. Липсата му води до анемия и неврологични увреждания. Не е проблем обаче да бъде приеман в синтетична форма (има различни видове хранителни добавки или комплекс витамини), важното е да се приема редовно.

Повечето хора, които решават, че искат да бъдат суровоядци отказват от един път готвеното и месото. Това води до известен стрес и често човек се връща към старите си навици, като след това се чувства угнетен, че няма воля. Това обаче е временно, пък и водещо във всяко едно ново начало е желанието.

Друг стрес в първите месеци като суровоядци, хората срещат от това, че не знаят, какво точно да си купят от магазина и как да го приготвят. Суровоядството не е просто занимание и изисква повече време в кухнята, за да се пасират, изстискват и нарязват голямо количество зеленчуци и плодове. Ако все пак искате малко да затоплите храната си, трябва да се знае, че не се допускат повече от 50 градуса.

Интернет пространството изобилства от най-различни и разнообразни рецепти за приготвяне на храна, десерти и фрешове за суровоядци, така че ако някой си мисли, че суровоядтсвото е просто да си измиеш два домата и една праскова, ще сбърка.

Много от новобранците в суровоядството споделят, че в първите месеци се чувстват страхотно и наистина гледат на света през розови очила, а всичко това се дължи единствено на новия режим на хранене.

Има обаче и някои негативни страни. Тялото не свиква толкова лесно към новия начин на живот и започва усещане на един перманентен глад или че отново ти се яде вкусната манджа на мама. Някои споделят, че в първите месеци тялото им се отърсва от токскините и в следствие на това се появяват пъпчици, петна или подобни кожни проблеми, но всичко е строго индивидуално и не може да се каже със сигурност какви ще бъдат негативните страни, докато не се пробва на собствен гръб.

Хубаво е периодът на преминаване към суровоядството да се случи постепенно. Освен това е важно да помним, че ключът в това да сме здрави и щастливи е да не изпадаме в крайности и да тормозим организма и психиката си с определен режим на хранене, независимо, колко ни го хвалят и колко чудодейни резултати ни предричат. Важното е всичко да е с мярка и да се чувстваме щастливи. Ако суровоядтсвото ви кара да се чувствате така, добре!

Но ако не ви хареса, никой не ви кара да го спазвате. Важен е балансът, а всеки, който ви насилва да спазвате нещо, което ви кара да се чувствате гладни и нещастни, не заслужава вашето внимание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол