Стресът си отива с шепа боровинки и бадеми

Стресът си отива с шепа боровинки и бадеми
Снимка: Thinkstock

Премахнете стреса от организма си с малко боровинки и няколко бадема. Това ни съветват учените.

Боровинките са богати на полезни вещества – в тях се съдържа голямо количество витамин С, както и ценни антиоксиданти. Точно тези вещества са най-необходими на организма по време на стрес, обясняват учените.

Бадемите са ценен източник на витамини В2 и Е – тези два витамина подобряват имунната система, допълват още специалистите. Бадемите всъщност дават възможност на човек да се отпусне. За успокояване на нервите се препоръчва и консумацията на повече мляко – то е добър източник на енергия.

Менюто може да бъде допълнено и с портокали, които както е добре известно са богати на витамин С. Те могат да се консумират по два начина - или като плод, или като сок, в зависимост от предпочитанията. Учените твърдят, че високите нива на витамин С в оранжевите плодове почти моментално ще повлияят на стреса.

Известни са и други продукти, които намаляват нивото на хормона на стреса – кортизол.

Това са овесената каша, аспержите, мидите, фъстъците, боб и черен шоколад. Специалистите обясняват, че сложните въглехидрати, които има в овесените ядки, помагат за отделянето на серотонин, който потиска стреса.

Аспержите пък имат в себе си достатъчно количество фолати, които да повишат настроението на човек, след като похапне от тях. Мидите, от своя страна, влияят не само на настроението, но и на имунната система, освен това са богати на цинк.

За белия боб е известно, че помага за регулирането на кръвната захар в организма. 

Фъстъците и черният шоколад също осигуряват усещане за покой, обясняват специалистите. Която и храна да похапва човек, трябва да внимава с количеството и да не прекалява.

Освен с храна, стресът може да се пребори и с кратка почивка или казано иначе – мини ваканция. Учени от САЩ твърдят, че кратката почивка е по-добра от дългата ваканция.

Оправданията, че никога не ни остава време за почивка, трябва да останат в миналото, защото дори само два дни без работа са достатъчни човек да се отдаде на релакс, категорични са изследователите.

Изследването е дело на специалисти от университета „Дюк“. Те твърдят, че е много по-добре хората да си вземат няколко малки отпуски през годината (поне четири пъти годишно), отколкото да си почиват веднъж, но цял месец.

Виж още: Храната за модерното семейство

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти