Стремежът към по-висши цели ни прави по-здрави

Стремежът към по-висши цели ни прави по-здрави
Снимка: Thinkstock

Работата в името на висши цели и самореализацията ни правят щастливи, също както и минутите удоволствие.

Имунните клетки на организма обаче реагират по различен начин на тези две форми на щастието, твърдят учени, публикували изследването си в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, цитирани от БГНЕС.

"Можем да бъдем щастливи благодарение на обикновените удоволствия, но тези "празни калории" не ни помагат да станем по-просветени или да развием нашите способности и да подобрим физическото си състояние.

На клетъчно ниво нашият организъм реагира по-добре на щастието, основаващо се на чувството на общност и целите в живота", заяви водещият автор на проучването Барбара Фредриксон от Университета на Северна Калифорния в Чапъл-Хил.

Учените различават две форми на щастие: хедонизъм - получаване на кратковременни положителни емоции, и евдемонизъм - стремеж към благородни цели, надхвърлящи рамките на удовлетворението на собствените желания, и придобиването на смисъл на живота.

Фредриксон и нейните колеги са взели кръвни проби от 80 здрави доброволци, чието щастие се основава на ценностите на хедонизма и евдемонизма.

Учените са открили, че при евдемонистите се е променяла работата на гените в имунните клетки, свързани с производството на антитела, и са се потискали гените, свързани с възпалителните процеси.

При хедонистите се наблюдавало точно обратното. Работата на гените, отговарящи за възпаленията, се активизира, докато на другите спада. Подобна реакцията на имунната система изследователите са наблюдавали в свои предишни проучвания, посветени на реакцията на организма на стрес.

Те заключават, че начинът на живот, който има за цел получаването само и единствено на удоволствие, можа де има негативни последици за здравето.

Постоянната активизация на съответните гени може да доведе до хронични възпаления, а те на свой ред могат да станат причина за сърдечно-съдови и други заболявания. Освен това при хедонистите се наблюдава отслабена защита от инфекции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти