Стрелките се гонят

Стрелките се гонят
Снимка: netinfo

Всяка година в края на март ни се налага да преместим стрелките на часовника с един час напред. Фактически без никой да ни пита започваме да ставаме с час по-рано, от което един друг часовник, наречен биологичен, започва при голям брой хора да реагира остро, като ни оставя недоспали, от което настроението ни се понижава, а нивото на работоспособност спада.

А ние все се питаме "кой е измислил това лятно време", което така обърква начина ни на живот.

Още в Древен Рим са се опитвали максимално да използват светлината на деня. Популярните тогава водни часовници са имали различни деления в зависимост от месеца.

Но за "баща" на лятното време се смята британецът Уилям Уилет, който през 1907 г. публикува памфлета си "За пилеенето на дневната светлина", в който освен присмех към лондонските сънливци, отправя и предложението за преместване на стрелките на часовника с 20 минути напред през лятото и за тяхното връщане назад през зимата.

Неговата идея е била използвана по време на Първата световна война, когато страните една след друга започват да въвеждат "времето по Уилет".

От гледна точка на биологията и медицината "играта" с денонощния ритъм е твърде опасна. Всяка рязка промяна в обкръжаващата ни среда е стрес за организма. Разбира се, към това трябва да се причисли и отнемането на 60 минути здрав сутрешен сън.

Тялото ни се обърква – по усещане то трябва да спи още, а будилникът показва, че е време за ставане. Адаптивните способности при отделните хора са различни, но като цяло колкото по-възрастен е човекът, толкова по-трудно той се приспособява към този вид промени.

Няма точна оценка за степента на понижаване на работоспособността при прехода зимно/лятно време и обратното, но съществува хипотеза, че работоспособността на населението намалява с поне 30% и много страни като Япония, Китай, Индия, ЮАР и Монголия вече се отказаха от лятното време. Този списък непрестанно продължава да нараства.

Докато на политическо и икономическо ниво все още разсъждават по този въпрос, лекарите дават следните съвети при преместването на стрелките на часовника:

1. Необходимо е да се запази добрата физическа форма. Правилното и пълноценно хранене плюс адекватното натоварване ще помогнат на организма да се пренастрои с най-малки загуби.

2. Постарайте се през преходната седмица да не злоупотребявате с алкохол и кофеин, които допълнително затрудняват заспиването. Това се отнася и за приспивателните.

3. По възможност не планирайте през първата седмица на април работа, която изисква прекомерно напрежение.

4. В някои случаи могат да ви помогнат препаратите, съдържащи мелатонин (за по-лесно заспиване), но те задължително трябва да бъдат назначени от лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти