Спорт за дълголетие

Спиди Гонзалес
Снимка: Getty/Guliver

Сега колоезденето и тичането задават тенденциите сред пролетно-летните спортни активности, а в безусловната полезност и дълголетие на джогинга ни убеждават медици от Копенхаген.

Те са установили, че оптималните часове седмично за практикуване на джогинг трябва да са два и половина, разпределени в 2-3 сесии, за 7-дневен период.

"Резултатите от нашето проучване разкриват, че именно джогингът е подходящият спорт, който ще удължи живота ни, стига да сме постоянни в това свое занимание", разказва д-р Петер Шнор, който е изтъкнат датски кардиолог.

Самият експеримент е започнал още през 1976 г., а до този момент в него са участвали 20 хил. мъже и жени на възраст от 20 до 93 години, които активно спортували чрез джогинг. За целта били измерени техните показатели по отношение на интензивност на тичането, времетраене и брой на тренировките.

Продължителността им на живот била сравнена с тази на хора, които не тичали за здраве и се оказало, че за въпросния 35-годишен период (от 1976 г. досега) са починали 122 души, които поддържали фигура и тонус с джогинг, а от другата страна на ринга били регистрирани 10 158 смъртни случая на мъже и жени, които не са се занимавали с никакъв спорт.

Освен това при представителите на силния пол, които са любители на джогинга, средно животът се е удължил с 6,2 години, а сред дамите тази цифра достигала 5,6 години.

Учените заключват, че джогингът е много подходящ спорт поради факта, че стимулира различни мускулни групи, а това води до цялостно укрепване и хармонично моделиране на тялото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти