Спорт срещу рак на гърдата

Спорт срещу рак на гърдата
Снимка: Thinkstock

Хиляди жени могат да намалят риска от рак на гърдата, ако спортуват малко повече.

Американско изследване установи, че дори лека физическа дейност преди или след менопаузата може драстично да намали опасността от развиване на заболяването.

Макар от дълго време да се знае, че съществува връзка между физическата дейност и риска от рак на гърдата, учените не знаеха, че дори леки упражнения са от полза.

За целите на изследването учените изследвали задълбочено връзката между физическата дейност в различни възрастови групи. Лорън МакКолоу от университета в Северна Каролина изучавала 1504 жени с рак на гърдата.

Освен това учените анализирали начина на живот на 1555 жени на възраст между 20 и 98 години, които нямали рак на гърдата, но били изследвали в рамките на проект за възможни проблеми с околната среда в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк.

Те установили, че жените, които извършват физическа дейност или по време на репродуктивния период от живота си, или дори когато са навлезли в менопауза, намаляват риска от развиване на рак на гърдата.

Най-голяма била ползата при жените, които правели упражнения 10 до 19 часа седмично.

Предишни изследвания показаха, че интензивното ходене в продължение на един час на ден намалява повече от наполовина риска при жените. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти