Спорт срещу главоболие

Спорт срещу главоболие
Снимка: Thinsktock

Едва ли има човек, който никога да не е изпитвал главоболие.

Главоболието обаче е симптом, а не болест. То сигнализира, че нещо с тялото ни не функционира добре и трябва да вземем мерки.

Най-често болките в главата могат да се дължат на претоварване – стрес, умора, прекалено много часове пред компютър, решаване на сложен проблем в работата, проблеми в личния живот, които тормозят постоянно съзнанието ви.

Главоболие има и при настинка или дехидратация например.

Ако сте пренатоварени в работата и се усещате под натиск и стрес, съответно страдате от главоболие, то може би е добре първо да промените начина си на живот.

Започнете да се движите повече, спортувайте, прекарвайте време на открито, с приятна компания. Разхождайте се на любимите си места или пътувайте до непозната дестинация.

Редовното спортуване може да реши редица проблеми. Като начало то помага да бъдете във форма, да не се изморявате от елементарно физическо натоварване, като качване до третия етаж, например. Когато се чувствате добре в тялото си това си личи, а и се отразява на самочувствието ви.

Снимка: Thinsktock

Друга полза от спорта е, че помага на дишането – поемате въздух с пълни гърди, кръвта се раздвижва с тялото си, целият организъм се „събужда“ и се активизира. Това води и до повишаване отделянето на така наречения хормон на щастието – ендорфин.

Когато цялото ви тяло се чувства добре, няма как да имате главоболие.

Снимка: Thinkstock

Друг важен момент е приемът на вода! Поне шест големи чаши дневно се старайте да изпивате, за да не страда организмът ви. Лошият дъх в устата, главоболието, а понякога и чувството за глад могат да се дължат именно на липсата на вода.

Колкото по-активно и природосъобразно живеете, толкова по-здраво ще е тялото ви, което пък означава по-малко болки и оплаквания.

Снимка: Thinkstock

В повечето случаи медикаменти без лекарско предписание, съдържащи парацетамол, облекчават главоболието, но все пак има и ситуации, когато системното главоболие може да бъде знак за по-сериозно заболяване. Затова, ако няколко дена подред ви мъчи мигрена се консултирайте с вашият лекар.

Снимка: Thinkstock

Той може да прецени най-добре каква точно е причината за неразположението ви, както и да ви препоръча правилните лекарства за справяне с проблема.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент