СПИН все още е реалност

СПИН все още е реалност
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

На 1 декември отбелязваме Световният ден за борба със СПИН. Ако сте родени някъде в началото на 80-те, със сигурност си спомняте първите репортажи за болестта, реалната заплаха „тихият убиец“ да се превърне в пандемия и появилата се нужда от разяснителни кампании.

Смъртта на Фреди Меркюри през 1991 засили още повече притесненията, спекулациите и, за щастие, вниманието на учените, към вируса.

В следващите години бяха разработени поддържащи терапия, медикаментозни комбинации и продължителността и качеството на живот на заболелите от HIV драстично се подобри.

Вече всички знаем, че СПИН се предава по полов и кръвен път, не и чрез докосване или кихане и кашляне.

Знаем, че презервативите и стерилизацията на инструментите предпазват.

Но сякаш всички останахме изненадани, когато Чарли Шийн призна преди няколко седмици, че е носител на HIV.

Сякаш бяхме забравили за болестта. А тя, за съжаление, все още е тук. Не се разпространява толкова главоломно, както преди, но се разпространява.

В България през 2015 година са регистрирани нови 126 случая на заразени с ХИВ-инфекция при изследвани над 151 343 лица.

90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път.

Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г.

От началото на тази година са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.

И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици.

Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 49 лица, областите Пловдив – 20 лица, Варна - 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас - 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица.

В изпълнение на ангажиментите на държавата Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН.

Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Глобалният фонд подпомага работата на четири неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България. Тези организации са в градовете София, Пловдив и Варна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти