Сливиците не са излишни

Възпалените сливици се уголемяват и причиняват трудно преглъщане
Снимка: Thinkstock

Премахването на сливиците до съвсем неотдавна беше обичайна и много често срещана процедура. То се прилагаше още при първия по-сериозен здравен проблем, причинен от възпаление на сливиците – орган, който мнозина определяха като излишен.

Най-новите изследвания обаче показват, че сливиците могат да имат много важна роля при предпазването на организма от бъдещи инфекции, пише "Здраве.bg".

Сливиците представляват неголеми закръглени образувания, с форма на бучки, намиращи се в задната част на гърлото. Също както и аденоидите, които обаче са разположени зад носа и горната част на устата, сливиците са част от лимфната система. И тяхната функция, и тази на аденоидите, е да спират болестотворните микроорганизми, които проникват през устата и носа.

При развитие на тонзилит, сливиците се инфектират, уголемяват и се възпаляват, като причиняват затруднено преглъщане, лош дъх, често и главоболие.

Възпалението на аденоидите също може да доведе до усложнения – от проблеми с дишането до възпаление на едното или двете уши.

Бактерията, която най-често причинява тонзилит, е от рода на стрептококите - Streptococcus pyogenes, т.е. същата, която води и до възпаление на гърлото.

При децата преди пубертета сливиците имат далеч по-активно участие в имунната система отколкото при възрастните. Това обяснява защо децата страдат по-често и от тонзилит.

Освен това преди пубертета имунната система все още се изгражда, а това прави организма по-податлив на инфекции.

Днес медицината препоръчва тонзилитът първо да се лекува (с антибиотици), а само при липса на алтернатива да се пристъпва към премахване на сливиците. Лекарите прибягват до крайната мярка и при чести (дори и да не са тежки) възпаления, които не се повлияват от лечението с антибиотици.

Друга причина за отстраняване на сливиците (най-често при възрастни) е наличието на сънна апнея – неравномерно или дори прекъсващо дишане по време на сън (последното може да бъде дори животозастрашаващо).

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти