Силата на глога

Силата на глога
Снимка: Thinkstock

Edna от най-подходящите билки за проблеми със сърдечно-съдовата система е познатият глог. Неговото въздействие върху нормалното функциониране на сърцето и прилежащите органи е доказано като едно от най-силните сред познатите лечебни растения. Глогът се грижи за състоянието на сърдечния мускул, подпомага нормалния сърдечен ритъм, но и влияе благоприятно на периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове. 

Освен това, плодът от глог спомага за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта.

Растението е храстовидно, през пролетта цъфти с нежни бели цветчета, а през есента се обсипва с дребни плодчета, които се обагрят в характерния си тъмночервен цвят. За лечебни цели се използват както цветовете, така и плодчетата.

Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно за целебните свойства на растението върху сърдечно-съдовата система. Проантоцианидът спомага за подсилване на сърдечната дейност, като разширява коронарните съдове и засилва кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се подобрява, а сърдечният мускул получава повече кислород. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.

Благодарение на проантоцианида се увеличават сърдечните съкращения и по този начин сърцето изпомпва повече кръв. Оттам се подобрява кръвообръщението, което прави глога много полезна билка за хора със студени ръце и крака.

Успокояващият ефект върху нервната система е другото полезно действие на глога. Подходящ е при склеротични промени на сърцето. За да има ефект от билката, тя трябва да се приема системно в продължение на поне няколко месеца, но благоприятното действие също е дълготрайно. Без значение е дали се използват пресни или изсушени цветове и плодове, лечебното въздействие е гарантирано.

Ето и няколко рецепти, които са подходящи за различни сърдечни проблеми и използват различни части на глога:

Рецепта на Петър Димков за хипертония и склероза: 4 супени лъжици цветове и листа от глог се заливат с 1 литър кипяща вода. Захлупват се и се оставят да престоят 1 час. Прецедената течност се пие преди ядене сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка.

За нормализиране на  високо кръвно налягане: В затворен съд се сваряват 1 супена лъжица плодове от глог в 1 чаена чаша вода. Оставя се да престои 2 часа върху котлона, без да ври. След като се прецеди, се приема 3-4 пъти на ден по 3 супени лъжици преди хранене.

Спиртна настойка при сърдечни проблеми: една супена лъжица цветове или плодове от глог се заливат с чаша ракия. Съдът се затваря и престоява на тъмно една седмица, след което се прецежда през марля. Приемат се по 20-25 капки, разтворени в малко вода по 3-4 пъти на ден преди ядене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти