Що е то сумак

Така изглежда смленият сумак
Снимка: Thinkstock

Може би сте чували за тази подправка, но като цяло тя е слабо известна по нашите географски ширини.

Другите названия, с които е известен сумакът са - шмак дъбилен, Sumac, Shumac, Sicilian sumac на английски и Sommacco на италиански.

Това са плодовете на див храст, растящ в средиземноморските области, основно в Сицилия и Южна Италия и части на Средния изток, главно в Иран. Подправката е съществен елемент в арабската кухня.

Плодовете са малки, закръглени в диаметър около 5 мм, черно-кафяви на цвят. Обикновено се изсушават се и смилат до прах с пурпурночервен цвят. Вкусът е кисел, фруктов и леко стипчив.

Сумакът е много популярен в Турция и Иран, където смлените плодове влизат в състава на смесите за дюнер кебап. Използва се и за подправяне на ориз. Смесен с лук, често се употребява за разядка. Влиза заедно с мащерката в състава и на йорданската смес от подправки – zahtar.

В Египет, Ливан и Сирия варят плодовете във вода до получаването на много гъста кисела есенция, която след това се добавя към месо и зеленчуци.

Употребява се така, както в другите области използват оцет, лимонов сок или тамаринд. Използва се в дресингите за салати и влиза в състава на маринати за месо, пиле и риба. Често към кебапите се сервира сос, приготвен от кисело мляко и сумак.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти