Що е то рожков и защо е по-полезен от какаото

Брашното от рожков прилича много на какао
Снимка: Личен архив

Брашното от рожков се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион.

Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50кг плод на година. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.

От рожков се прави даже и сок, а семената се използват в козметиката. Рожков на прах или на парченца се използват също както заместител на шоколада.

В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му.

Рожковът съдържа още витамин B1 като ягодит, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.

Известно е също, че рожковът помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

Може да изпробвате диетичен шоколадов крем с брашно от рожков по рецепта на фитнес инструктора Румяна Илиева

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент