Създадено за

Шоколад и вино – за едни наслада, за други – само проблеми

Шоколад и вино – за едни наслада, за други – само проблеми
Снимка: Istock

Случва ли ви се да си хапнете любимото сирене, да го полеете с чаша от любимото вино и вместо да се почувствате като чистокръвна французойка, да започнат едни стомашни неразположения, една хрема и едни обриви, и да си кажете „Защо ми трябваше, никога повече!“?

Но момент! Първо, не се заричайте, и второ – възможно е просто да страдате от хистаминова непоносимост и определени храни да предизвикват тези неприятни симптоми. Това не означава, че трябва да се лишите от тях завинаги, защото има как да се справите с това състояние. Но нека първо разберем какво е хистамин и съответно – хистаминова непоносимост.

Какво е хистамин?

Снимка: Istock

Хистаминът е органично азотно съединение, което се отделя при локални имунни отговори в тялото. То регулира и някои физиологични процеси в червата и действа като невротрансмитер в мозъка, гръбначния стълб и матката. Участва в регулирането на ритъма на сън-бодърстване, контрола на апетита, способността за учене и капацитета на паметта, но основното му действие е на медиатор на възпалителните процеси при алергични реакции.

Какво е хистаминова непоносимост?

Повечето хора с хистаминова непоносимост знаят, че страдат от нея и са го доказали с изследвания, но ако вие все още не сте, а страдате от гореописаните симптоми след прием на определени храни, обърнете се към специалист, за да сте сигурни.

Хистаминът се произвежда в тялото ни, но освен това го приемаме и чрез различни хранителни продукти - сирене, морски дарове, риба и рибни сосове, сушени колбаси - салам или бекон, различни видове зеленчуци като домати, спанак, патладжани, кисело зеле и туршии, различни видове плодове - ягоди, ананаси, банани. За съжаление, дори любимият ни шоколад води до повишаване на хистамина – както неведнъж сме чували, хубавите неща все са забранени.

Снимка: Istock

И докато при хората, които нямат проблем с разграждането на хистамина, тези храни не водят до нищо друго, освен наслада, при други резултатът е редица неприятни оплаквания.

Причината е в това, че при първата група хора веществото бързо се разгражда в тънките черва от ензима диаминоксидаза (ДАО) и хистаминът никога не стига до кръвообращението. Но когато той липсва или пък сме приели повече богати на хистамин храни, активността на ензима намалява или напълно изчезва, разграждането на хистамина в червата се забавя и той навлиза в кръвта ни.

Ако в такъв случай, към тези храни добавите и чаша-две алкохол или лекарства, ситуацията става още по-сложна и резултатът от нея са реакции като газове, подуване, диария, главоболие и дори мигрена, обриви, запушен нос, затруднено дишане.

Какво да правим, ако имаме хистаминова непоносимост?

Първо, добре е да я диагностицирате, за да знаете със сигурност, че страдате от нея.

Второ, препоръчително е да си водите хранителен дневник, като си записвате както храните, които консумирате, така и оплакванията, които свързвате с тях. Това ще ви помогне да идентифицирате и изключите от менюто си тези, които предизвикват силен отговор от организма ви.

Трето – помогнете си сами.

Ако не можете да понесете мисълта да се ограничите в приема на само определен тип храна и да спазвате строга диета, докато другите около вас похапват някои от любимите ви ястия, то за да бъдем честни – не е и нужно. На всеки му се налага понякога да избяга от строгата диета, защото е на гости, на ресторант, или защото му се похапва – в това няма нищо лошо.

Има начин да подпомогнете на тялото си да се справи с излишъка от хистамин, като приемате ензима диаминоксидаза като хранителна добавка, когато ви предстои прием на храни, съдържащи хистамин.

И преди да сте казали - „Откъде да го намеря този ензим??“, отговаряме – от една таблетка DAOSIN®. Това е продукт, съдържащ ензима ДАО, който подпомага естественото разграждане на хистамина в организма и по този начин спестява цялата каскада от възпалителни отговори в тялото.

Снимка: Stada

С прием на DAOSIN® минимум 15 минути преди да си хапнете някоя от храните, съдържащи хистамин, ще предотвратите неприятните реакции, които не само вгорчават цялото удоволствие от храненето, но и могат да продължат няколко дни и да се отразят негативно на качеството ви на живот. DAOSIN® може да бъде приеман с трите ви основни хранения през деня, а продуктът е достъпен в аптеките без рецепта.

И нека отново бъде шоколад и вино!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти