Шанс срещу меланома

Шанс срещу меланома
Снимка: Thinkstock

Меланома ще рече рак на кожата, (също черен кожен рак (англ.: malignant melanoma), предизвикан от тумор, водещ началото си от злокачествено (maligne) израждане на пигментните клетки меланоцити. Това е един от често срещаните видове рак.

Експериментална имунотерапия на американската фармацевтична компания "Мерк" (Merck) е намалила с 38% туморите при пациенти с напреднал меланом, най-агресивната форма на рак на кожата. Това са предварителни данни от клинично изследване, публикувани в неделя и цитирано от БГНЕС.

Това противораково средство, наречено "Lambrolizumab", е антитяло, предназначено да неутрализира протеин (PD-1), който позволява на някои видове рак да се изплъзне от атаките на имунната система на организма.

Lambrolizumab е тестван при няколко вида рак, включително меланома и рак на белия дроб, се казва в съобщението на "Мерк".

Компанията разкри и резултатите от клиничните изпитания. Публикациите на данните бяха направени пред годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология (ASCO), проведено през уикенда в Чикаго. Това предварително проучване е публикувано и в медицинското електронно издание "New England Journal Of Medecine".

"Окуражени сме от резултатите, които виждаме в този момент, включително от степента на повлияване на пациенти с напреднал меланом и продължителността на отговора на лечението", каза д-р Роджър Пърлмутър, ръководител на лабораторията на "Merck Research Laboratories".

"Въз основа на тези данни и допълнителни резултати от други клинични проучвания, "Мерк" планира да проведе клинично изпитване в трета фаза с "Lambrolizumab" директно при пациенти с напреднал меланом и рак на белия дроб. Това ще стане през третото тримесечие на 2013 г.", каза той.

В клинично проучване са участвали 135 пациенти с напреднал меланом между декември 2011 г. и септември 2012 г. и са показали средно 38% намаляване на туморите. Най-голямото намаление е 52%.

Умората е един от най-честите странични ефекти.

С "Lambrolizumab" "Merck" се надява да конкурира фармацевтичната компания "Bristol-Myers Squibb" - единствената, която в момента предлага от оторизираните лечения Yervoy, който стимулира имунната система да се бори срещу този вид напреднал меланом.

"Bristol-Myers" провежда клинични изпитания с новото антитяло - nivolumab, което стимулира имунната система срещу напреднал меланом и други видове рак. Това антитяло, което стимулира имунната система е с 30% намаляване на туморите при 31% от участниците.

Това са многообещаващи нови резултати при имунотерапията за борба с напреднали ракови заболявания като меланома, срещу които лекарите бяха безсилни, преди откриването им през последните няколко години. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти