Седемте чакри – кратко упътващо ръководство

Седемте чакри – кратко упътващо ръководство
Снимка: netinfo

Чакрите са кондензираните енергийни центрове във всяко човешко тяло. Те са седем на брой и играят ролята на разпределителни възли. Разположени са по протежението на гръбнака и всяка една от тях е свързана с определени органи, нервни сплитове или жлези.

ПЪРВА ЧАКРА

Първата чакра е разположена в корена на гръбначния стълб, в областта на перинеума. Енергията, която протича през този център е изключително мощна. Основните фунции на първата чакра са свързани със силата, прочистването и утвърждаването на жизнената енергия. Свързаните органи са ректумът и дебелото черво.

ВТОРА ЧАКРА

Тя е разположена в гръбначния стълб, близо до половите ор­гани и е свързана с творчеството. Разбирайки творчеството като акт на създаване, раждане и потомство, втората чакра е център именно на сексуалната енергия. Тя влияе върху целия ни живот – мисли, действия, поведение. Вто­рата чакра е силно активен център и свъзаните с нея органи са половите органи, бъбреците, дебелото черво и пикочният мехур.

ТРЕТА ЧАКРА

Третата чакра, която се намира в областта на слънчевия сплит, е център на индивидуалното Аз. Тя е вихрения център на волята, силата и себеутвърждаването. Изключително свързан с личните водачески способности, чар и обаяние. Далакът, стомахът и  тънките черва са свързаните с третата чакра органи.

ЧЕТВЪРТА ЧАКРА

Срещу стернума, костта в средата на гръдния кош, се намира нашата четвърта чакра. Тя е смятана за център на любовта - състоянието, в което изоставяме егоцентризма и осъществяваме лична връзка със заобикалящия ни свят. За да получи достъп до по-висшите сфери на творчеството и съзнанието, човек трябва съз­нателно да "премине” през четвъртата чакра. Основните функции на четвъртата чакра са свързани още с имунитета, състраданието, а свързаните с нея органи са сърцето и белите дробове.

ПЕТА ЧАКРА

Разположена е зад средата на гърлото. През нея преминават енергиите, предназначени за по-висшите функции на творчеството, комуникацията и изобщо себеизявата. Мощта й е особено забележима при употребата на словото. Ако човек има добре развита пета чакра, той умее да влияе, да убеждава,  да говори дълбоко вълнуващо и магнетично. Свързаните с петата чакра органи са гласните струни.

ШЕСТА ЧАКРА

Шестата чакра се намира между веждите зад основата на носа и е средището на паранормалното зрение и  висшия интелект. Това е така нареченото "трето око“. Когато то е "отворено”, човек може ясно да вижда миналото, настоящето и бъдещето. Свързаният с шестата чакра орган е мозъкът.

СЕДМА ЧАКРА

Тя е разположена на темето на главата и е центърът на космическото съзнание – състояние на абсолютно осъзнаване и сливане с първичната творческа сила на Вселената. При състояние на хармония на седмата чакра човек разбира, че космическо­то съзнание е естественото му състояние. Разбуждането й обикновено е резултат на интензивно пречистване, вътрешно самоусъвършенстване и духовна дейност. Свързаният орган отново е мозъкът.

Нашите седем чакри винаги работят едновременно, така както всички наши органи. Също като тях, чакрите могат да бъдат дисбалансирани, по-слаби, по-силни или в пълен баланс. Различните йога практики подсигуряват хармоничното им функциониране и така ни гарантират по-здрав, по-витален и хармоничен живот.

Ето още полезна информация за чакрите:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти