Само паста за зъби не е достатъчна

Само паста за зъби не е достатъчна
Снимка: Thinkstock

Пастата за зъби не е достатъчна за хигиената за устната кухина, категорични са днес специалистите.

Необходимо е да се използва допълнителна стоматологична козметика, която вече е широко достъпна най-вече в аптеките.

От голямо значение за здравето на зъбите са различните еликсири, избелващи гелове и средства за изплакване на устата. Според статистика, цитирана от Zdrave.bg, те вече се използват от 35% от възрастното население.

Асортиментът обаче е твърде богат и хората често са затруднени в избора си. Разбира се, не е нужно да се обръща внимание на ярките течности и красивите опаковки, а на веществата, влизащи в състава на козметичното средство.

Много от еликсирите съдържат разнообразни антисептични добавки. Преди всичко това се триклозан и хлорхексидин – вещества, които унищожават вредните микроби, причинители на редица възпаления.

Но средствата, съдържащи хлорхексидин, трябва да се използват много внимателно – това съединение придава на зъбите неприятен тъмен оттенък, а освен това то убива не само вредните, но и полезните микроорганизми.

Такова поголовно унищожаване на флората постепенно води до дисбактериоза на устната кухина. 

Затова специалистите съветват препаратите, съдържащи хлорхексидин, да се използват периодично или само в острия период от заболяването, а след това да се премине към употребата на по-слабо действащи средства.

Всички тези изисквания например не са отнасят до средствата за изплакване на уста, съдържащи триклозан. Това вещество не предизвиква дисбактероза и може да се използва постоянно.

Въпреки всички възможности, които съвременната козметична и фармацевтична индустрия предлагат, основният начин за профилактика остава същия – поне 2 пъти в годината да се посещава стоматолог, който да направи цялостен преглед и да вземе навременни мерки при наличие на проблем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти