С кои храни на 70 ще имате ум като на 20

жена плодове зеленчуци
Снимка: Thinkstock

Ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, пишат от Darik News.

Това показва изследване на учени от Американската академия по неврология. В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

Вижте тук 12 храни, които ни правят по-умни >>>

Изследването обхваща над 27 000 мъже. Резултатите показват, че 55% от участниците консумират най-често подобни сокове, имат добри когнитивни способности и могат да се справят дори със сложни умствени задачи. Останалите 38% били със средно добри когнитивни способности, а 7% - с лоши когнитивни способности.

Участниците, които обикновено консумират най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, се радват на 34% по-малка вероятност да притежават лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно.

Онези, които ежедневно пият портокалов сок, ги очаква 47% по-малка вероятност от лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

плод зеленчук плодове зеленчуци
Снимка: Thinkstock

Учените констатират, че сред най-полезните за мозъка храни са портокали, зелена салата, домати, краставици, млечни продукти, ябълки и ягоди.

12 храни, които ни правят по-умни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти