Рукола - растение с дълга история

Рукола - растение с дълга история
Снимка: Thinkstock

Английски: Rocket 
Италиански: Rucola, Ruchetta 
Френски: Roquette 
Немски: Salatrauke, Rauke, Rucola 
Други названия: ерука, аругула, рокет 


Рукола или рокет (Eruca sativa L.) представлява едногодишно растение от семейство кръстоцветни.

Има родство с горчицата. Достига на височина до 60 см. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и 'безкосмести' варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цветовете са жълти или бели. Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август.

Разпространено е в Централна и Източна Европа, Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия, Северна Африка; Австралия (внесено от заселници). Среща се като плевел в житните посеви, понякога дори расте край железопътни линии.

Руколата е растение с дълга история – още в Древен Рим е използвана като подправка. Семената му са били считани за афродизиак. Смесвали ги с настъргани луковици от орхидеи и пащърнак, кедрови ядки и шам-фъстък.

Този зеленчук придобива все по-голяма популярност. Основната причина за това е в характерния вкус на листата му, които се използват за салати. Те са леко горчиви, леко лютиви и с подчертан, маслен привкус, като на ядки.

Колкото са по-млади, толкова горчивината и лютивината са по-слаби. Със застаряването им вкусът става прекалено горчив и лютив, а и загрубяват. Поради това за консумация се използват само растения, които не са започнали да стрелкуват (да образуват цветоносно стъбло).

Зелените листа се използват в салати и в сосове за паста.

Използва се вместо босилек за приготвяне на сос песто.

Руколата широко се използва в Средиземноморската кухня. Например, в Италия листата на руколата се добавят в салта, ястия с паста, пици, ризото.

В кулинарията се използва и масло от семената на руколата. Добавя се при консервиране на зеленчуци. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти