Създадено за Doppelherz

„Розовото злато“ на имунната защита или защо е полезен лактоферинът

„Розовото злато“ на имунната защита или защо е полезен лактоферинът
Снимка: iStock/Getty Images

Най-обсъжданата тема при настъпването на есенно-зимния сезон е превенцията от вирусни инфекции и настинки. Ковид пандемията повиши нивото на предпазливост и извади на дневен ред въпроса за профилактиката, която е ключ към поддържането на добро здраве, а тъй като вирусите се активират именно през есента, сега е и моментът да подготвим организма си за предстоящите месеци и върлуващите тогава инфекции.

Винаги, когато говорим за превенция, трябва да си даваме сметка, че тя не може да ни опази на 100% от разболяване, но със сигурност може доста да облекчи симптомите и да съкрати периода, в който се чувстваме зле. Допитахме се до специалист кои са препоръчителните природни продукти, към които да насочим поглед тази есен и да включим във всекидневния си режим. Според д-р Екатерина Павлова, общопрактикуващ лекар и педиатър от Медицински център "Полимед", първото, на което трябва да обърнем внимание, е по-добрата лична хигиена – редовно миене на ръцете и дезинфекция.

Снимка: Д-р Екатерина Павлова, общопрактикуващ лекар и педиатър от Медицински център "Полимед"

Възможността да използваме природни продукти в превенцията и борбата с вирусните заболявания също е във възход от пандемията насам, като д-р Павлова отчита прогрес в проучването и използването на познати на човечеството от векове комбинации за засилване на имунната система. Това са витамини, минерали, растителни екстракти и други, които в комбинация осигуряват силна подкрепа на имунната система.

“Говорейки за борба с вируси и бактерии, няма как да не споменем съединението лактоферин”, споделя педиатърът. Лактоферинът е гликопротеин, изолиран преди повече от 80 години, за който е известно, че е част от неспецифичната вродена защита на човека. Той се съдържа в големи количества в кърмата (затова е и толкова важно да кърмим бебетата си). Това не е никак случайно, тъй като съединението е способно да спре ефективно както вируси така и бактерии, като не позволява те да се превърнат в заплаха за организма.

Провежданите до момента научни изследвания върху ползите от приема на лактоферин (наричан още „розово злато“) показват, че той проявява антибактериалното си действие основно по два начина. В единия случай той се свързва директно с бактериалните клетки посредством множеството заряди по повърхността си и прави невъзможно тяхното последващо мултплициране. От друга страна, той е способен да свързва желязото в тъканите, което е силно необходимо за размножаването на бактериите, и по този начин, предизвиквайки временен дефицит, ограничава тяхното размножаване.

Снимка: iStock/Getty Images


Това обаче не е всичко, защото лактоферинът е в състояние да инактивира и вируси посредством способността си да ги свързва – това прави невъзможно влизането им в клетките, както и последващото им размножаване и разпространение. Повечето хора още тук ще са започнали да търсят подходящ продукт, съдържащ лактоферин, но ние ще избързаме и ще ви запознаем с едно предложение, което освен него, съдържа и множество други ценни съставки.

Допелхерц® систем Авиралекс е специално разработен комплекс от съставки с естествен произход за подкрепа на функцията на имунната ни система. Всяка капсула съдържа лактоферин, екстракт от черен бъз, екстракт от джинджифил, витамини А, С и D и цинк, които повишават естествените защитни сили на тялото ни.

Снимка: Doppelherz

Тази хранителна добавка е подходяща за прием при различни случаи и нужди – за профилактика и общо укрепване по време на боледуване, за подпомагане на съпротивителните сили на организма и пълноценно възстановяване, за поддържане на нормалната функция на имунната система. Той спомага за справяне с умората и отпадналост, за подсилване на антиоксидантната клетъчна защита и освен това снабдява тялото с ценни за имунната система хранителни вещества. Препоръчителният прием е 1 капсула на ден с достатъчно течност, като можете да го приемате веднага, щом усетите първи симптоми на настинка или неразположение.

Но да се върнем на лактоферина, защото има още какво да кажем за него. Той може да бъде комбиниран и с други ценни съставки, като например популярния в България плод от черен бъз, който е известен със свойството да повишава имунитета[1]. Обикновено той е използван под формата на екстракт и се характеризира с изключително богат състав (антоцианини, флавоноиди, фенолни киселини и др.), а редица проучвания потвърждават неговото благоприятно действие при проблеми с горните дихателни пътища.[2] Черният бъз има и добре изявено действие за намаляване на симптомите на настинка и грип, когато е приет в рамките на 48 часа от първите симптоми.

Разбира се, има и няколко други вещества, които помагат и работят в синергия с лактоферина, като това традиционно са витамините С и D (необходими за поддържане на адекватен имунен отговор), както и минералът цинк, казва д-р Павлова. Тя уточнява, че цинкът участва в над 300 ензимни реакции в човешкия организъм, като възпрепятства прикрепването на вирусите към клетките на дихателната система и може да намали продължителността на обикновената настинка средно с три дни.

Допелхерц® систем Авиралекс е предпочитан и от специалистите, и от потребителите, тъй като безопасното, но мощно съчетание на природните съставки, го превръщат в чудесно средство за превенция и контрол на вирусните инфекции в студения сезон.


[1] Joanna Harnett, Kerrie Oakes еt all -  The effects of Sambucus nigra berry on acute respiratory viral infections: A rapid review of clinical studies, 2020

[2] Jessie Hawkins, Colby Baker et all-  Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials, 2018

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти