Решение срещу стрес, депресия и превъзбуда

Решение срещу стрес, депресия и превъзбуда
Снимка: Thinkstock

Според ортомолекулярната медицина депресията и тревожността могат да се лекуват и с витамини А, С и Е, това съобщават от Здраве.bg.

Преди около половин век витамините и тяхното възможно приложение стават сред най-обсъжданите теми в медицината. Днес доста голяма популярност придобива ортомолекулярната медицина, която използва за лечение високи дози основно от витамини и различни хранителни добавки, вместо фармацевтични продукти - лекарства.

Първоначално тези методи се използвали най-вече с психиатрични цели.

През 50-те години на миналия век световноизвестният носител на Нобелова награда Лайнъс Полинг изучавал събитията на молекулярно ниво, съпътстващи заболяванията. Оттогава датира и появата на думата "ортомолекулярна" - знанието за "правилните молекули в правилните концентрации".

Двама психиатри - Ейбръм Хофър и Хъмфри Озмънд, започнали успешно да лекуват шизофрения с мегадози ниацин – т.нар. витамин В3. Приемането на идеята за балансиране на молекулно ниво на хранителните вещества в мозъка дало началото на молекулярната психиатрия, която от своя страна довела до развитието на ортомолекулярната медицина за лечение и на други болести и състояния с физиологичен характер.

Мегадоза IV витамин С е основен пример в ортомолекулярната медицина. Под това наименование витаминът се прилагала успешно при различни заболявания. И все пак ортодоксалните лекари отказват да я изпробват или да признаят ефективността ѝ.

Драматичната история за възстановяването на Алън Смит от състояние на кома вследствие на усложнения след прекарана пневмония и левкемия е отличен пример за отказа на казионната медицина да обмисли възможността за терапия с мегадози от хранителни добавки.

Лекарят от малко градче в Северна Каролина д-р Фредерик Робърт Кленер лекувал деца с полиомиелит (детски паралич) по време на епидемията през 1948-1950 г. като им слагал инжекции с витамин С. Посетил медицинска конференция и обяснил на колегите си как лекува с витамин С случаи на пневпомия и полиомиелит, но интересът към неговия метод бил незначителен.

Междувременно психиатрите маргинализирали ортомолекулярната психиатрия като шарлатанство, докато приложението на медикаменти продължавало да расте, базирано на Диагностичния наръчник по психични разстройства DSM-5. То се прилагало дори само след кратко посещение на пациента в лекарския кабинет.

Има данни, че тези медикаменти влошавали състоянието на пациентите, някои от тях развивали дори убийствени или самоубийствени наклонности. Въпреки това, особено в някои страни, медикаментозното лечение, включително на деца с леки психични отклонения, продължава да е масова практика – в немалко случаи със съмнителен резултат.

Медицинско изследване, проведено в Индия, потвърждава това, в което специалистите по ортомолекулярна медицина вече са убедени. В психиатрична клиника било проведено изследване с пациенти на възраст между 20- и 60-годишна възраст с диагноза обща депресия и тревожност. Медицинските изследвания открили, че в организма им има дефицит на витамините А, С и Е

След шест седмици лечение с хранителни добавки, съдържащи съответните витамини-антиоксиданти, състоянието на пациентите се подобрило значително. Екипът стигнал до заключението, че антиоксидантната терапия може да е полезна съпътстваща терапия за хората с депресия и тревожност, както и за тези, подложени на постоянен висок стрес.

В текущото изследване не били използвани мегадози витамин В комплекс, които често се прилагат в ортомолекулярната психиатрия при лечение на психични заболявания.

Може би с повече изследвания специалистите, занимаващи се с този алтернативен метод на лечение, ще получат повече обществено внимание и професионално приемане, се казва още в статията, публикувана в "NaturalNews".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти