Приспивателните покачват пет пъти риска от ранна смърт

Потенциална опасност
Снимка: Getty/Guliver

Изследователи от Калифорния са разкрили, че приемането на четири до 18 сънотворни хапчета годишно увеличава трикратно риска от преждевременна смърт, ако същите бъдат ползвани за период от поне две години и половина без прекъсване.

Хората, които пият над 132 приспивателни таблетки в промеждутък от 365 дни застрашават живота си пет пъти повече в сравнение с мъжете и жените, не употребяващи подобен тип лекарства.

По тази причина американските специалисти, провели експеримента, са допълнили, че все повече пациенти с подобни оплаквания се обръщат към други методи на лечение като психотерапията, за да се предпазят от последствията на новата черна статистика.

В научната анкета са участвали над 10 хил. души на възраст между 18 и 55 години, а при онези, приемащи постоянно хапчета за сън, рискът от ракови заболявания нараствал с 35%.

Все пак изброените констатации далеч не бива да се приемат за абсолютна истина, според проф. Малкълм Ледър, който е психофармаколог в Института по психиатрия към лондонския университет "Кингс Колидж" (King's College).

"Съгласен съм, че тези лекарствени средства не са безопасни, но повечето от резултатите на щатските ми колеги са налудничави. Ако всеки, който пие по 18 подобни хапчета годишно е толкова застрашен, то ние би трябвало да измираме като мухи. Нека още задълбочим медицинските анализи по темата и тогава да даваме подобни категорични оценки", заключва Ледър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти