Рецепта за щастие с копър и морска сол

риба
Снимка: Unsplash

Свикнали сме да ядем риба през лятото. С поглед, вперен в морето, разхлаждани от вечерния бриз, порцията риба само добавя още един щрих към и без това идеалната вечер.

Но как ще реагирате, ако ви кажем, че сезонът на рибата трябва да е зимата? И че трябва да ядем риба не само от време на време, а съвсем стриктно да следим да я слагаме на трапезата поне два пъти седмично?

Това, което прави морската храна изключително ценна през зимата, е съдържанието на омега 3 мастни киселини.

риба подправки
Снимка: Thinkstock

Те са важни както за тялото, така и за душата. Тези мастни киселини участват в правилното функциониране на имунната система, влияят добре на кръвообращението и на коагулацията.

Участват и в секретирането на хормона на щастието (серотонин) и на съня (мелатонин).

Именно те са отговорни за моментите на депресия, които ни сполетяват през по-тъмните месеци.

Затова трябва да взимаме пример от скандинавците, които консумират по 10 килограма риба на човек на година, най-вече сьомга.

Разбира се, за тях това е местна риба. У нас уместен заместител на сьомгата са мазните риби като шаран и толстолоб.

риба
Снимка: Thinkstock

Каквато и риба да изберете, може да я приготвите на фурна, като просто я поръсите със смес от счукана морска сол и сушен копър.

Добавете лимонче и имате истинска, вкусна рецепта за щастие. Без значение какъв е сезонът.

Още за зимната депресия

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти