Различните усещания за вкуса се определят от гените ни

Усещането за вкус е доста относително чувство
Снимка: Thinkstock

Ново международно изследване доказва, че предпочитанията ни към определени храни и усещането за вкус се диктуват от нашите гени, особено по отношение на горчивите съставки, пише здраве.bg.

Усещането за вкус е едно от традиционните пет сетива и се отнася до способността да определяме характерните вкусови качества на хранителните компоненти.

Петте основни възприятия за вкус са сладко, кисело, горчиво, солено и приятно. Вкусовите ни рецептори само частично допринасят за усещането, тъй като консистенцията, температурата, подправките и ароматът на храната също са от определящо значение.

Вгорчи ми живота
Горчивият вкус е вероятно най-важният фактор за това да не харесваме определена храна. Някои хора си падат по умерено горчиви продукти, но все пак болшинството не е привлечено от тях.

Скорошно проучване е доказало, че възприемането на горчивината зависи от модификацията на гените, свързани с вкусовите рецептори.

Различават се 25 гена за улавяне на горчивия вкус. Някои от тези гени се активират при едни индивиди, а при други – не. Това на практика значи, че даден човек може да усеща грейпфрута като много горчив, докато друг да му се наслаждава, без да се мръщи, докато го консумира. Интересното е, че различните горчиви продукти се улавят чрез различни рецептори, затова може да ненавиждаме грейпфрута, но например да обичаме брюкселско зеле.

Сладката страна на живота
Обратно на горчивите вкусове, тези със сладка природа пък са ключови, за да се наслаждаваме на определена храна. Това е и причината, поради която толкова много хора са почитатели на торти, бисквити и други десерти. Гените са намесени и в усещането за сладост, но засега влиянието им не е толкова добре изучено като при горчивия вкус.

Медицински експеримент от 2000 г. е установил, че връзката между генетичните особености на вкуса и приемането на сладка и мазна храна е различна при мъжете и жените. При дамите предпочитанието към сладко и мазно се понижава с повишаването на усещането за горчиво, докато при представителите на силния пол няма такава взаимовръзка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти