Създадено за Next Level

Пролетна умора или пролетен мързел? Преборете ги със спорт!

a
Снимка: iStock/Getty Images

Пролетните месеци са време, в което човешкият организъм се настройва от зимна на лятна вълна. Напасваме се към разликата в температурите, към различното часово време, възможността да прекарваме повече време навън и пр. Точно това е и периодът, в който се чувстваме най-изморени и неактивни.

По данни на Световната здравна организация 1 от 4 възрастни не изпълнява достатъчно интензивна физическа активност. С намаляване на тренировките и дори най-простичките упражнения в този период губим много от предимствата на спорта и само задълбочаваме чувството за отпадналост.

Често забравяме и някои други полезни навици като хапването на повече плодове. Липсата на важни хранителни вещества е основна причина за хроничната умора. Добре е да прибавим към ежедневното меню разнообразие от плодове и зеленчуци. Те съдържат ценни витамини и минерали и помагат за по-лесното обработване на храната и преобразуването ѝ в енергия.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Редовната грижа за кожата също е фактор. От една страна, тя най-видимо отразява признаците за умора и натрупан стрес. От друга - времето, което отделяме в грижа за себе си, само по себе си ни кара да се чувстваме по-добре.

Грижата обаче тръгва отвътре навън. Подобряването на общото състояние е съвкупност от фактори - здравословно хранене, движение, позитивно мислене - всички те, свързани помежду си. По данни на Националния център за биотехнологична информация в САЩ редовните тренировки намаляват чувството за притеснение и симптомите на депресивни състояния.  

Не само това, физическата активност предизвиква промени в частите на мозъка, които отговарят за стреса и притеснението, както и стимулира производството на серотонин. В допълнение, спомага и за производството на еднорфини, които имат силата да променят възприятието за болка. 

a
Снимка: iStock/Getty Images

В изключително натовареното ежедневие или пък в моментите, в които се чувстваме твърде изморени (или мързеливи), една бърза тренировка след работа или дори в обедната почивка може значително да подобри продуктивността и ефективността.

Да не забравяме и факта, че физическата активност подобрява дишането и работата на сърцето, а редовните тренировки ни карат да спим по-добре, по-дълго и да заспиваме по-бързо. Около 4 пъти по-бързо. Да си легнем дори само след кратка разходка или малко стречинг гарантира по-приятно преживяване в царството на Морфей. 

Обратно на популярното извинение „Твърде изморен съм, за да спортувам!”, спортът премахва умората и ни кара да се чувстваме по-щастливи и енергични отвсякога. Във веригата концептуални фитнес центрове Next Level с 9 клуба в гр. София можем да открием всичко необходимо за пълноценна тренировка или релакс. Клубовете работят и с карти Multisport. Предлагат и онлайн платформа с тренировки, за да останем активни, където и да сме. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти