Проблемът с ниското кръвно налягане

В допустими граници
Снимка: Thinkstock

По данни на различни европейски проучвания диагнозата "хипотония" е изключително разпространена в Германия. Затова в някои страни отчасти иронично се говори за нея като за "немска" болест.

Въпреки че ниското кръвно налягане не е класифицирано като заболяване, лекарите все по-често потвърждават такава диагноза, пише "Здраве.bg".

За хипотония се говори, когато систоличното налягане не превишава 100, а дистоличното - 60 мм от живачния стълб.

Основен симптом за хипотонията е лекото виене на свят – най-често при ставане след продължително седене.

Жените страдат от артериална хипотония по-често, като най-многоброен е техният процент между 20 и 40 години. 80% от всички страдащи от ниско кръвно налягане са хора, които се занимават с умствен труд, т.е. такива, на които липсва достатъчно физическа активност.

Наличието на ниско кръвно налягане може да бъде преодоляно с помощта на упражнения, контрастен душ, приемането на голям обем течности. С помощта на тези елементарни мерки винаги се постига значително подобряване на здравословното състояние.

Съществува ситуация, при която хипотонията изисква неотложна терапия – например бременните, защото може да доведе до негативни последствия за плода, ако не се вземат своевременни мерки.

И нещо любопитно: според статистиката, хората с по-ниско кръвно живеят по-дълго от останалите.

Хипотонията се характеризира с намаляване на тонуса на венозните съдове и на скоростта на циркулация на кръвта, появата на чувство за отпадналост и сънливост. Съществуват няколко вида хипотония.

* Професионалната е тази, от която страдат най-вече спортистите и класическите балетисти. Понижаването на налягането се отразява върху приспособителните реакции на организма към по-големи натоварвания.

* Възрастовата хипотония възниква при деца и тийнейджъри. Временното понижаване на налягането може да се появи в резултат на шум, електромагнитно излъчване или резки промени във времето.

Фармацията предлага средства за борба с това състояние, но те трябва да бъдат задължително предписани от личния лекар или специалист.

Не трябва да се прекалява с кафето като средство за повишаване на кръвното налягане. По-полезни са зеленият чай и този от женшен, а ежедневните сутрешни упражнения по гимнастика ще възстановят тонуса на съдовете, ще ускорят кръвотока и ще нормализират артериалното налягане.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент