През 2050 почти половината от нас ще са късогледи, как да пазим очите си?

жена очила
Снимка: Thinkstock

Почти половината от европейците ще са късогледи през 2050-та година, твърди проучване на френската асоциация по офталмология. Какви са причините и как да предпазим своето зрение и това на децата ни?

Късогледството се разпространява навсякъде по света

Проблемите сочите ще са все по-често срещани не само в Европа, но и в целия свят. Университетът в Нов Южен Уелс (Австралия) също има изследване с подобни данни. Освен това близо милиард човека ще са заплашени от слепота.

В проучването са анализирани резултатите от прегледите на 2.4 милиона участника (от общо 145 проучвания по темата).

очи компреси
Снимка: Thinkstock

Между 2010 и 2050 случаите на късогледство ще са се увеличили 1.75 пъти и ще нараснат от 2 милиарда на 4.8 милиарда случая.

Хората с късогледство са предразположени и към други заболявания на очите като глаукома и катаракта, които могат да доведат до пълна загуба на зрението.

Как да се предпазим?

Както може да се предполага, развитите страни са по-застрашени от тази прогноза. Причината е ясна – прекомерно дълго време, прекарано пред екрана и липсата на достатъчно естествена светлина.

Според френската асоциация на подобряване на очното здраве, трябва да се имат предвид следните съвети:

умора
Снимка: Thinkstock

За всеки час, прекаран пред екрана, трябва да имате един час на чист въздух, без екрани. Докато пътувате към работа и обратно, използвайте времето да реете погледа си надалече, ако не шофирате, разбира се.

Трябва да се прави редовна почивка от монитора и тя да продължава поне 20 минути.

Най-заплашени от този проблем са децата. За разлика от нас, които започнахме да ползваме смарт-устройства едва в зряла възраст, децата ни гледат в екрани от съвсем малки.

Пълната забрана не е решение, защото тези устройства са част от техния живот и ще бъдат тук завинаги.

По-важно е да научим как да се грижат за очите си и да се възползват максимално от ползите на устройствата, без да страдат от вредната им страна.

Разхождайте се заедно, гледайте надалече и се опитвайте да забележите малки детайли. Играта „На какво прилича облачето“ също е много хубава, стига слънцето да не е прекомерно силно.

И всяка година задължително на очен преглед

Очният преглед е сред най-приятните. Само гледаш и това е. Не боли, не е страшно и често е безплатно, ако отидете в оптика.

Очите ни са безценни, няма нужда да го казваме, нали.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти