Създадено за Dioket

Практични съвети против появата на разширени вени

Практични съвети против появата на разширени вени
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Какво е ХВБ?

ХВБ е съкращение за “хронична венозна болест и се среща по-често при жените. Показва състоянието, при което естествената еластичност на вените е нарушена, както и структурата на тъканите, които ги образуват. В началото няма видими следи, но с времето капилярите и вените стават видими, а при липса на лечение могат сериозно да влошат качеството на живот на хората.

Разширените вени не са само козметичен проблем

Здравето на вените ни е от огромно значение, защото те са магистралите, пътищата и пътеките, по които тече кръвта. Когато, заради неправилен начин на живот, вените започнат да губят своята еластичност, кръвта не може да се изтласква добре и това нарушава цялото кръвообращение.

В дългосрочен план лошото кръвоснабдяване на крайниците води до болезнени отоци и риск от тромби.

Може ли да се “спасим” от разширените вени?

д
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Разширените вени са болест, която се повлиява от начина на живот. С малки промени в навиците можете да намалите риска от ХВБ в голяма степен.

Какви са полезните навици, които ще ни предпазят от разширени вени?

Избягвайте заседяването в една и съща поза

Продължителното стоене прав е също толкова вредно, колкото и продължителното седене на стол. Сменяйте често позата, в която се намирате, за да не възпрепятствате движението на кръвта по съдовете.

Ако работите прави през целия ден, често можете да се повдигате на пръсти, а после да заставате на пети. Това стимулира еластичността на вените и помага на кръвта да се изпомпва към сърцето. Вечер задължително вдигайте краката на високо поне за 30 минути.

Ако работите седнали, опитайте се да не кръстосвате крака под бюрото, това е изключително вредно за кръвообращението. Ставайте и се разхождайте на всеки 40 минути, подскачайте, клякайте, на кратко - движете се!

Носете удобни обувки

д
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Сигурно ви направи впечатление по-горе, че ХВБ се среща по-често при жените. Една от причините се крие и в неудобните обувки, които те носят. Високите токчета, тесните обувки, неудобните ботуши - всички те пречат на правилното кръвообращение, а освен това развалят формата на стъпалата.

Избягвайте да носите високи токчета дълго, обувайте ги само за съответния случай, а в чантата носете удобно балеринки, с които да се приберете.

Поддържайте физическа активност

Няма да ви караме да тренирате усилено, а просто да вървите енергично всеки ден. Това в дългосрочен план е един от най-добрите навици, които можете да развиете за здравето си.

Заздравете капилярите

Здравето на кръвоносната система се повлиява добре и от различни вещества, които подпомагат издръжливостта им. Такова вещество е извлеченият от цитрусови плодове диосмин.

Това е естествен флавоноид, който има венотоничен (тонизиращ вените), антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Помага за стимулиране на лимфната циркулация, намалява отока на краката и защитава вените.

Дори вече да имате появили се разширени вени, промяната в начина на живот и следването на гореописаните стъпки, може значително да подобри състоянието ви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти