Повече часове на работа, по-голям риск от инсулт

жена работа стрес
Снимка: iStock

Работите ли прекалено много?

Какво означава прекалено много? Съвместно проучване между „Ангърс Юнивърсити” и Френския национален институт по здравето дава отговор на този въпрос, пише Vesti.bg.

Превишите ли 10 работни часа на денонощие 50 дни в годината рискът от инсулт прогресивно се увеличава. Ако тази тенденция продължава с течение на годините, все по-голям е шансът да попаднете в рисковата група.

Експертите са провели изследването на база данните от 143 хил. души, като са взели предвид тяхната възраст, работни часове и това дали са пушачи или не. Близо 1/3 от участниците в изследването са показали тенденция за прехвърляне на 10-те часа на ден работа през по-голямата част от годината.

10% от 143-те хиляди души са работили, следвайки този режим, в продължение на 10 или повече години. 1224 от участниците в проучването са били прекарали инсулт под по-безобидна или по-тежка форма.

жена работа стрес
Снимка: iStock

Проучването показва, че работохолиците имат 29% по-голям риск от прекарване на инсулт. Тези, които работят прекалено много часове в продължение на 10 или повече години, увеличават риска си до над 45%.

„Като лекар бих посъветвалa пациентите ми да работят по-ефикасно за самите тях и имам намерението и аз да последвам собствения си съвет”, споделя Алексис Деската, ръководител на проучването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти