Последен шанс за горещ шоколад и греяно вино

Последен шанс за горещ шоколад и греяно вино
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Зимата упорито не желае да си тръгне и все още ни държи сковани в студ и лошо време. Това обаче има и своята добра страна, дава ни още време да се радваме на класическите напитки на зимата – горещ шоколад и греяно вино.

И двете са вкусни и много полезни, с които не само ще се стоплите, но и ще върнете доброто си настроение и усещане за домашен уют.

За да не сме голословни, ще ви дадем лесни рецепти за приготвянето на тези напитки.

Горещ шоколад с бадемово мляко
Продукти за 4 чаши:

*4 чаши бадемово мляко (как се прави то, може да прочетете тук)
*2 пръчки канела
*¼ какао на прах
*приблизително 60 грама черен шоколад (поне над 70% какао)

Най-добре е да не се добавя допълнително захар, но ако ви нагарча, то може да прибавите лъжичка кафява захар или подсладител. Кипнете млякото, като пуснете в него пръчките канела. Оставете го на тих огън за десетина минути, след което добавете останалите продукти. Оставете на котлона за още две-три минути, като през това време бъркайте внимателно. Напитката вече е готова. Може допълнително да украсите чашите, в които сте я налели с пръчки канела.

Втора рецепта за горещ шоколад:
Необходими продукти:

* 1 л прясно мляко
* 230 г черен шоколад (70% какао)
* 120 г млечен шоколад
* 1 щипка сол

Натрошете шоколадите наситно. Загрейте 1/3 от млякото и към него добавете двата вида шоколад и щипка сол. 

След като шоколадът се разтопи, се добавя останалото мляко. Загрява се и се разбива добре с телена бъркалка.

Ще ви изброим и няколко причини, с които горещият шоколад е полезен: стимулира мозъка, съдържа мощни антиоксиданти, подобрява настроението, влияе добре на артериалното здраве, така че пийте спокойно wink

За греяното вино пък казват, че е зимният вариант на сангрията.

То сгрява ръцете, сърцето, настроението и духа, а и за него не е нужен специален повод – сезонът му започва от първия сняг или дори от първия запален огън в камината и продължава през целия декември или и доста след това, докато имаме настроение и ни е вкусно.

Ето и една рецепта за приготвянето на греяно вино:
Необходими продукти:
1 бутилка плодово червено вино
1 ч. ч. порто или мадейра
7 зърна кардамон
7 карамфилчета
2 пръчки канела
3-4 резена джинджифил

1 пръчка ванилия
1 шепа стафиди
1 ч. ч. белени бадеми

15 см лента портокалова кора
3 с. л. мед
3 с. л. кафява захар
½ ч. ч. водка

Начин на приготвяне:
1. Кората от портокал се набожда с карамфилчетата.

2. Смесват се всички съставки без водката и всичко се загрява бавно, докато течността „зашуми”. Оставя се да постои, похлупена, за 1 час.

3. Преди да се поднесе, се загрява, без да завира, добавя се водката и се налива в чаши. Във всяка чаша трябва да има по няколко бадема и стафиди.

Повече за традицията на греяното вино можете да прочетете ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент