Помощ! Аз съм сова!

Помощ! Аз съм сова!
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Ненавиждам алармата на телефона си! Всяка сутрин тя ме буди в един ужасяващо ранен час, прекалено ранен за моите биологични и културни възприятия. И колкото и съзнанието ми да отказва да приеме мисълта, че след секунди денят ми започва, разумът надделява и аз се изправям... С нежелание, едва привикващи към светлината очи и спящ ум.

(Не)готова за новия пореден учебен или работен ден, трябва да изпълзя от леглото, да скалъпя набързо някакво бледо подобие на сутрешен тоалет и да потегля към мястото, на което мозъкът ще бъде неадекватен поне още час-два.

Не ме разбирайте погрешно. Не съм от хората, които все мрънкат и се оплакват, че нещо не им е наред. Напротив! Дори и в онези тежки за цялото ми светоусещане сутрини се опитвам да пръскам прашинки щастие, колкото и трудно да ми е в тези ранни часове.

Причината е съвсем друга! Чисто и просто... Аз съм сова!

Не, не от онези, които се появяваха мистично в "Туин пийкс". Става дума за моя биологичен хронотип.

Както знаете, според биологичния ни ритъм, всички ние се разделяме на "сови" и "чучулиги". Тази интересна теза си е съвсем научно тествана, доказана и обяснена от немския учен Тил Рьонеберг.

Той твърди, че ако човешкият организъм имаше възможността да спи и да е активен в пълно съответствие с вътрешния си часовник, то тогава хората щяха да са много по-щастливи, в по-добро настроение, по-заредени с енергия и да се разболяват много по-рядко.

В този ред на мисли, хората с хронотип "чучулига" са способни да станат още преди петлите и изгрева, активни са в ранните часове на деня и това е идеалното време за тях да се отдадат на физическа или умствена работа.

Докато “чучулигите” са в своя вихър, ние, "совите", все още сънуваме сладки сънища. Креативността на хората-сови обикновено се активира в края на работния ден и често би могла да продължи цяла нощ. Те не биха могли да разгърнат изцяло своя потенциал, защото установената работна или учебна система е пригодена в опозиция с техните биологични потребности.

Всъщност, "совите" не са хора, които не обичат да работят. Напротив, те обожават да се занимават с всякаква дейност, но в различен времеви интервал, от този, който е наложен почти навсякъде по света.

В такъв случай... Как да се справим с това биологично разминаване?

Лично на мен не ми е никак лесно. През години съм изградила своите "сова" навици като нежна приятна мелодия за телефонната аларма, която да ме буди с финес и да не ме кара още повече да ненавиждам несправедливото ранно ставане или задължителното освежаване минимум 2-3 минути на лицето със студена вода. Тези неща ми помагат до някаква степен, но не напълно. Останалото компенсирам през почивните дни с блажен и щастлив сън като на панда в бамбукова гора.

Сигурна съм, че още много други хора изпитват подобни затрудения. Убедена съм, че и те често срещат неразбиране в лицето на “чучулигите”. Тогава не ни остава друг избор, освен да се постараем да омекотим този ежедневен "шок" и да се опитаме да се адаптираме към наложения ритъм, колкото и усилия да ни коства това.

И все пак нека не забравяме, че сме "сови" и че колкото по-близък до биологичния ни хронотип начин на живот изградим, толкова по-щастливи ще се чувстваме.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти