Ползите от артишока за тялото ни

Ползите от артишока за тялото ни
Снимка: iStock

Често считан за зеленчук, артишокът представлява вид бодил, който произхожда от Средиземноморието и е познат от векове с потенциалните си лечебни свойства. Екстрактът от растението съдържа висока концентрация на веществото цинарин - антиоксидант с благотворно действие върху редица заболявания. А ето и кои са топ ползите от консумацията на артишок, както и от приема му под формата на хранителна добавка:

Поддържа тонуса

Артишокът изобилства от ценни хранителни вещества. Ниското съдържание на мазнини и големите количества фибри го правят идеален помощник в ежедневната битка с излишните килограми. Концентрираният коктейл от витамини и минерали пък се грижи за тонуса и поддържа добрата форма. Не на последно място, артишокът се нарежда сред най-богатите на антиоксиданти растителни представители. Това означава, че консумацията му може да доведе до забавяне на клетъчното стареене.

г
Снимка: iStock

Подпомага храносмилането

Благодарение на вече споменатите фибри, консумацията на артишок поддържа храносмилателната система в добро състояние. Съдържанието на инулин от своя страна превръща растението в натурален пребиотик. Цинаринът пък действа изключително благоприятно на храносмилателната система, като забързва работата ѝ и предпазва от неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини.

Понижава нивата на кръвната захар

Средиземноморското растение забавя действието на ензима алфа-глюкозидазата, който от своя страна разгражда нишестето до глюкоза. Редица изследвания доказват, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от листа на артишок в продължение на поне два месеца може да понижи нивата на кръвната захар.

г
Снимка: iStock

Нормализира холестерола

Редовният прием на екстракт от листа на артишок под формата на хранителна добавка може да повлиляе благоприятно нивата на LDL холестерола - т.нар. “лош” холестерол. Причината за това се крие в съдържанието на антиоксиданта лутеин, който възпрепятства образуването на излишен холестерол. Цинаринът от своя страна стимулира тялото да преработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.

Грижи се за черния дроб

Неслучайно редица хранителни добавки за черен дроб съдържат екстракт от листа на артишок. Благодарение на антиоксидантите цинарин и силимарин, растението може да предпази органа от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. В допълнение, артишокът стимулира производството на жлъчен сок, който извежда натрупаните в дроба токсини.

г
Снимка: iStock

Ползите от артишока са безспорни, а за да извлечете максимума от тях, е необходимо да се доверите на качествена и изпитана хранителна добавка. И за да бъде тялото ви в топ форма, специалистите добавиха към екстракта от артишок в Alcachofa de Laon with Glucomannan и глюкоманан - естествено водоразтворимо влакно, известно с отслабващия си ефект.

Не забравяйте, че лятото е най-подходящият сезон да се погрижим за тялото си както отвън, така и отвътре. Давайте му свежа храна, подсилвайте го с качествени добавки, поддържайте го с редовно движение и го глезете с натурална козметика.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти