Полезно ли е нискомасленото мляко?

Полезно ли е нискомасленото мляко?
Снимка: Thinkstock

От десетилетия се спори относно дали хората трябва да консумират пълномаслено, или обезмаслено мляко.

В почти всички случаи това зависи от индивидуалните нужди на човешкия организъм, но е добре да се разбере и какво точно представлява обезмасленото мляко.

От обезмасленото или нискомасленото мляко се премахва частично или изцяло мазнината, в резултат на което то има по-разреден и леко синкав вид. Хранителната му стойност е много по-ограничена от пълномасленото мляко.

Когато млякото е изцяло обезмаслено, от него изчезва и витамин А, който е от изключително важно значение за нашия организъм.

За да сме сигурни, че си го набавяме в достатъчно количество от останалите храни, трябва да познаваме нуждите на собствения си организъм.

Липсата на витамин А може да доведе до влошаване на зрението и е най-честият причинител на т. нар. кокоша слепота. Често, при недостиг на витамин А, се стига и до кожни проблеми, а при децата липсата на витамин А може да доведе дори до забавяне на растежа.

Общоприетото мнение е, че дневната нужда на повечето възрастни хора от витамин А е около 1.5 мг чист витамин, при бременни - около 2 мг., а при кърмачки - около 2.5 мг. Поради казаното дотук става ясно, че нискомасленото мляко не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки.

От друга страна, нискомаслените и обезмаслените млека са изключително подходящи при диети, при което се набляга на ниския прием на мазнини. В случая не става въпрос само за диети, целящи редуциране на теглото, но и за диети, които са наложителни при лекуването на редица заболявания.

Нискомаслено и обезмаслено мляко се препоръчва при атеросклероза, жлъчно-чернодробни заболявания, заболявания на задстомашната жлеза, язва, затлъстяване, хронични ентреоколити с мастна диспепсия, хронични гастрити с понижена киселинност и др.

Обезмасленото или нискомасленото мляко оказва и диуретично въздействие и често се използва при различни оточни състояния. Също така има лек слабителетен ефект и е подходящо за профилактиката на хроничния запек.

В този ред на мисли можем да заключим, че нискомасленото мляко е препоръчително, ако искаме да поддържаме балансиран хранителен режим. Разбира се, в този случай трябва да се консултираме с медицинско лице или диетолог как да си набавяме полезните вещества от млечните продукти по друг начин.

Прочети още:

 Да внимаваме с киселото мляко
 Как да разпознаем истинското кисело мляко
 Защо козето мляко е толкова полезно

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти