Полезни напитки с канела

Полезни напитки с канела
Снимка: Thinsktock

Канелата е любим аромат на мнозина, а преди време е била и една от най-скъпите и ценни подправки.

За нейна родина се слави Шри Ланка, а методът за добива на канела дълги години се е пазел в дълбока тайна.

Все пак през 1505 г. с пристигането си в Цейлон находчивите португалци са разбрали как се добива ценната подправка и са започнали активно да търгуват с нея.

В канелата се съдържат масла, които ѝ придават аромат, който никой не може да сбърка, както и сладникав вкус.

Освен това подправката е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций), което логично я прави и много полезна.

В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство. Ароматната подправка изостря апетита и има тонизиращо действие.

Освен това успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция, която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства

И наред с всички тези неща е важно да се подчертае, че именно канелата засилва метаболизма, което я прави ценен съюзник във всички диети за сваляне на килограми. 

Предлагаме ви две чудесни напитки с активното участие на канела в тях, които ще помогнат за засилването на обмяната на вещества в организма и биха били идеалното допълнение към всяка диета.

Чай от канела и мед
½ ч.л. канела
1 ч.л. мед
200 мл вода

Сложете канелата във водата и оставете да заври. Свалете от огъна, изчакайте пет минути да изстине и добавете меда. Препоръчва се да пиете този чай сутрин след събуждане за по-добър ефект.

Ябълка с канела
1 ябълка
1 пръчка канела
1,5 л вода

Нарежете ябълката, сложете я в кана. Добавете канелата и залейте продуктите с водата. Поставете напитката в хладилника и пийте от нея, когато сте жадни. Течността трябва да се изпие в рамките на деня.

Употребявайте подправката и в други варианти – сладкиши и десерти или просто добавяйте по ½ ч.л. канела в кисело мляко за десерт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти