Полезни храни - вредни практики

Полезни храни - вредни практики
Снимка: netinfo

Когато си купуваме плодове и зеленчуци, имаме най-благородното намерение те да присъстват по-често на трапезата ни и да ни помогнат да се храним по-разнообразно и здравословно.

Замисляли ли сте се обаче, дали след приготвяне на определени храни, те все още са здравословни?

Ето няколко често срещани грешки в превръщането на полезна храна в точно обратното.

Сладки картофи
Те са вкусни, богати на витамин А и антиоксиданти и много полезни, но не и ако сте ги изпържили. Може спокойно да го сварите и да ги консумирате така, стига да не им добавите масло, сметана или топено сирене.

Фъстъчено масло
С него трябва да се направи една уговорка – много е трудно да се намери на пазара истински добро фъстъчено масло, особено чисто, без примеси с други мазнини. То е чудесен източник на протеини и добра закуска преди тренировка. Ако обаче го комбинирате с мармалад или конфитюр, намажете го на филия бял хляб или купите фъстъчено масло, което включва в състава си допълнително захар, сол и мазнини, това вече не може да се определи като полезна храна.

Сушени плодове
Ябълки, банани, кайсии и фурми може да са много полезни за организма, но не и когато са сушени, тъй като повечето сушени плодове са допълнително подсладени. За целта огледайте добре плодовете и най-добре прочетете какво пише на опаковката.

Плодови и зеленчукови салати
Тук няма да сбъркате – те са невероятно полезни и вкусни, стига да не сте ги залели със сос. В плодовите салати няма нужда да слагате шоколад, сметана или допълнителна захар. В зеленчуковите пък си спестете допълнителните сосове и заливки, освен зехтин, оцет, лимон или кисело мляко, не и майонеза и други тежки и мазни сосове.

Сготвени зеленчуци
Може да ги хапвате сурови, приготвени на пара или леко задушени, но минат ли през висока термична обработка, няма как да очаквате да е останало нещо кой знае колко полезно и витаминозно в тях

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти